Idag skriver jag en kolumn i Metro

Läs min kolumn i Metro idag! Det är NI vänner och bloggläsare som inspirerat mig.

Puss och Puss från marla

___________________________________________________________________________________________

Nu är det dags- Ut med fotbollen

31746-152

Bajare. Djurgårdare. AIKare. Och alla andra ölrapande fotbollsfantaster. Lyssna och explodera.


Jag har dragit mig för att skriva det, men nu är det dags. Jag slår det första tangentslaget för ett fotbollsfritt Stockholm. Pulsen går upp en aning. Jag vet att det finns få saker som gör en hejarklacksman så upprörd som kritik mot hela deras subkultur. Jag är inne och klampar på ett minerat område. Men jag vet att det finns många damer som håller med mig, därför är detta nödvändigt. Here I am: 

Jag mår illa när jag möter ölstinkande Bajare med nersolkade halsdukar och till synes för få hjärnceller. Som rapar högljutt och med tillgjord basröst gormar grabbhalveramsor. Som måste få ut någon slags pubertal agression och skrika i kör. Jag ryser när slickitkammade Djurgårdare knutit åt den blåvita halsduken för hårt och glider fram i någon slags aggressiv snobbmanér mitt i sommaren. När de med något vilt i blicken ryggdunkar och ångvältrar sig fram på tunnelbanan så att jag nästan ramlar omkull. På nyår stiger en trött vän ut på gatan på Södermalm, han ska hem. Men han hinner inte långt. En psykopatisk Djurgårdare kommer springandes: ”Äru Bajare ällä?” Min vän viftar avvärjande ”Kompis. Jag ska hem och sova nu.” Han har aldrig sett människan förut och är inte speciellt intresserad av fotboll. På en minut är allt över. Min fredlige kompis ligger på backen med spräckt näsa och blodet sprider en pöl i nyårs-slasket.  En halvtimme senare har Bajenklacken fått reda på händelsen och Djurgårdaren går samma öde till mötes. Han slås ner utanför ett kebabhak i närheten. Någon fick sin hämnd, men det var varken jag eller min nedslagne vän. Våldspiralen bland rabiata fotbollsfantaster gör att oskyldiga får lida.
Igår kväll i tunnelbanan kände jag av den uppsluppna stämningen. Allt från små pojkar med finnar på överläppen till alkade grönvita gubbar med ölmage rapade och gormade Söderbröder och ”Just idag är jag stark”. En av dem skrek åt en snygg tjej på perrongen innan tåget drog iväg mot Globen. Jag ville bara slippa höra och begravde mig i tidningen. 

Mina fördomar säger mig att trassliga hemförhållanden och avsaknad av intellektuell stimulans har gjort att de fått ett skrikande behov av grupptillhörighet, precis som i andra sub-kulturer. Det som ska vara glädje över ett gemensamt intresse blir en livstil som överskuggar det mesta. Relationer, karriär, hälsa, kärlek.

Är det någon av er damer som känner hur ni hisnar av attraktion? Som ryser av vällust av att sitta klistrad vid tv-sporten varje kväll? Som tycker att det är attraktivt med bira, brudar och Bajen? Nog för att de som springer omkring på den illgröna planen ser ut som en bunt Adonisar- Ni på läktarna skulle också behöva en hälsosam springtur.

Söderstadion i måndags, det var sorgligt. Argumentet ”det är några få som förstör för oss andra" kanske stämmer. Det kanske är så att äkta fotbollshuliganism hör pöbeln till.  Men faktum kvarstår- Ni vanliga fotbollsgrabbar är precis lika osexiga som alla andra på läktarna.   
 

De goaste dofterna

31746-151

 liljekonvalj,     nytvättat pojkhår 

hav,
      kaffe,      after shave,     min katt 

rödbetsoppa,  mammakram,  dill    

vin,    kardemumma,     färsk timjan 

hö,      sandelträ,    liljor,      höstregn 

nybakat bröd, 
     Isabel 

Vi var de fulaste ungarna på gatan- nu ville vi gå på fina danställen

31746-148

Det var jag och barndomskompisen Sofia. Vi var de fulaste ungarna på gatan. Vi satt där tillsammans i våra rosa-tapetserade flickrum i den lilla skithålan och tittade på talltopparna. Vi var rastlösa damp-barn men vi kallade det för talltoppsångest. Det kanske finns nåt annat! Jag minns att jag tänkte så.

Till slut blev vi ganska snygga. Det var då vi bestämde oss för att flytta. Vi anlände 1998 som förvirrade småstadsflickor. Visste inget om storstadslivet och hamnade på helt fel hak. Kicki´s och Monkey Bar, det var fruktansvärt. Killar med backslick och knallblå skjortor ville bjuda på den nya shoten ”Äppelkaka”. Gapiga tjejor med glittriga toppar och bleka läppar med roströda läppennekonturer skrek ikapp på karaoke-scenen. Diskodunk och spott i näven och lökringar. Var det det här jag hade kommit för?

Efter det sökte jag mig till andra stadsdelar. Jag ville verkligen ta del av det pulserande utelivet i Stockholms innerstad, det som jag hört om. Det måste finnas nåt annat! Så tänkte jag. Vi gav alla ställen en chans, några månader var. Det blev en tur på Indian Bar och Carmen. Som alltid slutade på sunkbåten Patricia. Där klibbades mina armbågar alltid fast på barbänken. Med ett ryck slet jag bort min skjorta från groggkletet och såg mig omkring bland techno-folket.

Några helger senare blev det Hirschenkeller och Crazy Horse. Det var också fruktansvärt. Jag som hade fått nog av diskodunkskillar, Volvofantaster, Galliano och U-båt trodde att huvudstadslivet skulle ha annat att erbjuda. Jag svalde besviket. Småstadsliv i Småstad hade nu bytts till Småstadsliv i Storstad. Ragnar, Sex on the Beach och Tequilarace i stora pyramider. 

Vi kanske borde testa lite pubar? 2000 hamnade vi på engelska Tudor Arms och vaggade med i dängor av The Pouges så gott jag kunde medan den engelska finölen skvalpade över i glasen. Sen var det irländare på raska fioler på Dubliners.

För unga och för pubertala var vi för att komma in, men vakten tyckte väl synd om de små norrlandsflickorna och makade på sin breda hingstkropp. Där slank vi in helg efter helg tills vi tröttnade på rutig kilt och klackarna i taket.

På Collage irrade vi runt bland flera dansgolv ett tag. Det var meningslöst. Vi drog då till Tre Remmare där vi lärde känna några knuttar. Efter det började vi hänga på rockbarer som Kellys, the Anchor och Star Bar vid Tivoli. Star bar gav mig lite goth och rockerskillar. Men jag tröttnade på det också. Då blev det Galloways och lite London New York. Där blev vi alltid uppraggade av latinos. Vi slutade gå dit också. 

Efter en flumsväng på Koh Phan Gang satsade vi på Stureplan och city igen. Norrlandsbaren, Tiger och Buddha Bar. Vi såg Persbrandt på Tiger och tänkte att vi hade kommit upp oss.  

Vi ville ha lite förorts ett tag som omväxling.Vi drog ofta pubundor i Haninge på Eriks, O´learys, Café M, Leilas och Golfrestaurangen i Haninge. Vi visste inte då att det skulle bli striptease senare på kvällen. Nasty.

Vid ett svagt tillfälle hakade vi på till Farbror & Co i Upplands Väsby. Det blev bara ett besök. 

Även Garbos i Sumpan vart värt blott ett endaste besök. För mycket köttmarknad på finlandsfärja tyvärr.

När jag var fattig student och pluggade på JMK förvandlades jag till sunkhaksfantast. Sunkit på måndagar på Bröderna Olsson och framför allt Dovas knäckte allt tyckte jag då. Vi garvade natten lång nästan gratis.

Vi hade någon period på Cliff Barns, Olssons skor och Storstad. Det var dyrare än Dovas. Öst 100 öppnade bredvid thaibåten, det var bra de första två månaderna. Sen kom pöbeln.

En härlig höst på Musslan gjorde mig glad. Efter det blev det Clarion och Metro i flera månader.

Av någon outgrundlig anledning råkade jag få vip-kort på Kharma. Jag gick dit en enda gång och fick sitta vid fint bord. Det var lite äckligt. Nu var det i stället gayhaken som lockade: Tip Top, Connection och Linos. Rolig tid tyckte jag när jag dansade limbo med smallboys i skrikiga linnen. Schlagerdängorna tog dock knäcken på mig en dag.

Efter det gillades Elverket. Där käkade vi alltid när jag fått jobb på statlig public service i närheten. Berns var väl helt okej när det begav sig men Café Opera var inte min favör. Centro gick vi till en gång men det var för kaklat. Bara Bistro och Bar öppnades av ingift släkt och Sofia fick jobb, så där spenderade vi många berusade nätter. Varvades med halva priset på sliskiga glassdrinkar på Vampyre lounge. På Strykjärnet smakade jag för första gången på Vodka Dry Martini med Pernot och oliver. Kvarnen till fem var ett givet packat avslut.

Halv Trappa plus gård var finfint. Hotellet var för stiff. Det kryllade av wannabe-brats och golddigger-brudar som suktade efter de brats som slapp vara wannabe. Men det fanns inte många av dem.

Marie Levaue och Paradise kan ha varit det roligaste, det var inte längesen. I Levauebaren på markplan drack jag Stockholms godaste Bloody Mary. Sjögräs hade också sin charm och Indierave på Street älskades. Från Januari och framåt blev det Debaser, Nada, Indigo, F12, Spy Bar, Pet Sounds Bar och Lilla baren på Riche.  

Fulaste ungarna på gatan eller ej, världen är så stor så stor. Det kanske finns nåt annat?


_____________________________________________________________________________________________


Adrenalinkick!

WOSCH! Vilken KICK då man suttit med tråkig research i tre veckor utan tillstymmelse till napp och det plötsligt säger KADOSH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I´ve got adrenaline, running around in my veins!! :D


___________________________________________________________________________________________

10 olika sorters fyllos

 

Ni har väl alla varit med om det. Det där som händer med era bekanta efter för många öl. Till en början har ni trevligt tillsammans. Men så snart alkoholen sköljt runt ett tag och lindat in deras hjärnor i ett klibbigt alkotäcke, byter de skepnad. Plötsligt sitter du mitt i ett sällskap med mindre trevliga och betydligt mindre attraktiva personer.

Hur hanterar du fyllot? Här kommer lite tips och råd:

Svamlaren: Glömmer dig och stirrar ut i tomma intet. Mellan slappa hickar kommenterar han förbipasserande. Det går sällan att föra en vettig konversation med honom men han är ändå rätt harmlös. Lösning: Grymta med. 

Fluktaren: Börjar intuitivt att söka kroppskontakt med alla sina vänner. Hänger och klänger och i värsta fall tafsar. Enda kommunikationsformen är den fysiska. Lösning: Hångla upp personen eller byt bord.

Spottaren: Salivproduktionen har plötsligt tredubblats, vilket du till din förskräckelse får erfara när personen entusiastiskt ska berätta om sin nya dejt. Lösning: Säg inte ”Say it don´t spray it man”, det hörde 80-talet till. Ta i stället med dig en extra tröja och en Wettex nästa gång. 


Fyllesvullaren: Hann slänga i sig både en och tre hamburgare med lök på vägen till krogen. Vill gärna ha ingående förtroliga diskussioner så nära ditt ansikte som möjligt. Lösning: En påse tuggummi i handväskan. 

Aggrot: Äru bajare ällä?? Vafan ärä märä?!? Lösning: Le oskyldigt och peka på något långt borta. Dra därifrån fort som fan.

Flummaren: Sitter och ser fullständigt pårökt ut och inte ett ord kommer över dennes läppar. Ler åt allt och alla. Från pratglad kontorsnisse- till peace, love and understanding. Lösning: För att få kontakt, ta ett fast tag om axlarna. Ruska. Om du vill använda dig av en mer pacifistisk metod: Tvinga i personen vatten, alternativt häll över personen. Eller njut av en någorlunda positiv förvandling för en gång skull.

Smsaren: Sitter alltid och hänger med huvudet med mobilen upptryckt i nyllet. Med ett extremt fokus och full koncentration försöker han trycka på de minimala nummerknapparna. Totalt okontaktbar. Lösning: Skicka ett sms till personen. 

Skränaren: Skryter högt och tydligt om allt som har med den egne personen att göra. Personen kan vara blyg och tillbakadragen i vanliga fall, men i fyllan får denne storhetsvansinne. Lösning: Nicka instämmande, var tyst. Ingen kommer att höra vad du har att säga i alla fall.

Flabbaren: Garvar högt och skränigt åt ALLT som sägs och görs. Överdrivna yviga gester och en nästintill omänsklig decibellnivå gör att du oroas av att han ska få hjärtinfark snart. Lösning: Haka på. Bli klassens pajas för en stund och kvällen är din. 

Liparen: Jag ääääääääälskar honom! Bu-hu-hu-hu-hu…….. Snork! Ja, ni har alla mött henne. Lösning: Låt henne tala ut i några minuter, överös därefter henne med komplimanger och pepptalk. Övertyga en killpolare om att ragga upp henne. Alternativ: Skicka hem henne i taxi

Vilken kategori tillhör du? Fråga gärna dina vänner. Min egen är sekretessbelagd. Förslag på övriga typer mottages tacksamt.

____________________________________________________________________________________


Mustaschordlista

31746-145

I Albanien finns det 1000 ord för mustasch.

Mustaschordlista:

Madh: buskig mustasch
Holl: tunn mustasch
Kacadre: mustasch som är tvinnad uppåt på sidorna
Posht: mustasch som hänger nedåt på sidorna
Dirs ur: moppemustash
Rruar: rakad (no mustasch alltså)

Albanien-here I come!

Idag skrattade jag på beställning

31746-144

På tal om "normalt" jobb. Det kom nyss fram en person från nöjesredaktionen och påpekade att vi verkade ha väldigt roligt där på fikarasten. "Har ni lust att komma med här ett tag?" Han frågade snällt om vi kunde komma in i ett rum och garva i några minuter. De behövde inspelade skrattsalvor förklarade han. Så där stod vi tio pers tätt tillsammans och krystade. Det lät väldigt bajsnödigt till en början. Jag borde ta betalt för mitt fula hästgarv, tänkte jag och garvade plötsligt läppen av mig på riktigt. Hela situationen var så bisarr att vi freakade ur totalt och aldrig kunde sluta. I plågor vred vi oss där på golvet. Nöjesredaktören såg överlycklig ut, snacka om att vi rodde det i hamn!


Reaktioner

Jag har fått många reaktioner på det här inlägget. Tjejerna har nickat uppmuntrande och berättat för mig att där slog jag huvudet på spiken. Killarna har grymtat hejdlöst, betydligt mindre lyckliga över min analys. Många som kände igen sig har grymtat i det tysta, andra har protesterat hej vilt. Det roligaste är att alla blivit berörda.

Jag vill dock göra ett förtydligande. Det här är en grov generalisering och inte ett cementerat faktum. Dessutom innehåller generaliseringen om killarna en viss beundran över deras softa inställning till livet. Den roligaste reaktionen fick jag av en killkompis som oroligt mailade om att han passade bäst in i kvinnofalangen. Det hade antagligen fått honom att betvivla sin sexuella läggning.

Hur som helst:  I love u all!!__________________________________________________________________________________________

I love you Donnie!

Underbar tolkning av Niklas Strömstedt: Aaaaaaahahahahahahaha!!

Iskalla ligg

31746-137
Jag vill verkligen skriva ett blogginlägg om tillfälliga förbindelser. Det ska handla om de singlar som ligger runt på grund av att vi människor har ett grundläggande behov av närhet. Behovet är omöjligt att bortse ifrån.


Efter ett tag kastar vi bort objektet eftersom vi är rädda för att bli sårade. Vi vill inte inleda en relation som kan göra ont, därför avskärmar vi oss. Och vi tjejer har blivit lite som vissa föreställer sig att män varit länge. Vi ligger-och kastar bort. Kanske för att slippa känna det där onda i magen, den där avgrundsjupa horribla känslan av att bli ratad.

Alla singlar vill låta som lyckade karriärister som inte är ute efter ett seriöst förhållande. Som bara har lite skoj för en stund när de dejtar och inleder en kort relation som snabbt tar slut. Snabbt och kliniskt skärs objektet bort som en farlig cancersvulst. Den frivillige singeln avverkar man efter man eller kvinna efter kvinna och är nöjda med det.

Visst, de finns. Men de finns kanske bara för att de tryckt in den där längtan efter tvåsamhet långt in i själen.

Vem vill erkänna att man mellan träffarna, fatölskyssarna och singelsuperierna gör allt för att sysselsätta sig med annat så att man kan tänka bort det faktum, att alla människor mår bra av tvåsamhet. Sån där skön tvåsamhet som är vacker. Där man bryr som om varandra, delar en apelsin, sover sked, viskar fina ord, parhandlar på en söndag, gör tråkiga vardags-saker som blir roliga för att man är två. För att inte tala om nykärlekens rosa, naiva lullull: Den delade vinaren där på bryggan i kvällsolen då vi pratar en hel natt för att vi vill planera hela framtiden ihop och då vi är för kära och lyckliga för att sova.

Vi förkastar svenssonlivet och tvåsamheten, det är inget för oss. Vi lever i en annan tidsålder. Vi är frigjorda, självständiga och behöver ingen partner.

A la´Sex and the City. Det kanske stämmer under en period. Men under tiden måste vi vara medvetna om att det inte håller i längden. Vi kan inte spotta på de som funnit något annat.

Vad skulle vara negativt med två människor som finner varandra, älskar varandra och vill vara med varandra i evighet? Absolut ingenting. Men vägen dit skrämmer oss. Därför leker vi, dejtar & ligger i stället. Tills det en dag säger KADOSCH och vi åkt dit på en snubbe utan att vi har en aning om vad som hände. Plötsligt är vi en av de där paren vi ser på stan.

Många kanske skulle protestera genom att dra upp några argument till varför det är ett medvetet val att vara singel.

”Det är så jävla skönt att jag inte behöver ta hänsyn till någon. Jag har bara mig själv att rå om”  Och varför skulle det vara bra att inte lära sig ta hänsyn till andra människor? Varför ska man stagnera i egoismens ekorrhjul? Vad kan vara positivt med det?

”Att utvecklas som människa.” kanske singeln svarar. Men i ett bra förhållande utvecklas man mer än någonsin. Man kanske vågar ta det där karriärsteget för att man har någon där hemma som stöttar en. Man kanske känner sig starkare än någonsin och lyckas med den där uppgiften för att man i sin vardag får äkta kärlek och mår bra.

”Jag kan gå ut och festa hur mycket jag vill utan att någon gnäller!” Det kanske stämmer. Men mig veterligen behöver man inte konvertera till pensionismen bara för att man blir tillsammans med någon. I en bra relation förstår den andre varför du har behov av att dra ut med dina vänner. Man behöver inte tanta/gubba till sig och tråka ut sig med en ständigt sinande ström av parmiddagar, familjeaktiviteter och renovering. Det enda det handlar om är att hitta en likasinnad som har samma intressen. Gå vidare och fortsätt leta!

”Det är så jobbigt när det klagas på att jag inte ger tillräckligt mycket tid eller uppmärksamhet”. Okej. När man är två krävs det en del uppoffringar, that´s a fact. Och återigen. I vårt egoistiska samhälle kanske det inte är helt negativt att lära sig att göra saker för andra, att lägga sina egna behov åt sidan för en gångs skull.

Vi lever nämligen i en individualistisk tidsålder. Där karriär, självförverkligandeoch utveckling av den egne personen är det viktigaste av allt. Det enda som betyder något. Fenomenet märks framför allt i storstäderna. Ingen vill bjuda till för den andre, ingen vill binda sig eftersom den där kicken det innebär när näste person bakom hörnet vill ha just dig är oslagbar! Den kicken betyder såklart mer än en uppoffring, eller ödslandet av ett känslomässigt kapital som till slut bara resulterar i en påse chips med din livspartner hemma i tv-soffan.

Systrar. Har ni någonsin funderat över om det nya frigjorda ”vi” bara har klimatiserats in i vad vi tror är det rätta sättet att se på sex. Att det egentligen inte ligger för OSS att ligga iskallt men att vi mer eller mindre, medvetet eller omedvetet, förändrats och har glidit in i den rollen. Det är nu vi ska ge igen. År 2006. Carrie Bradshaw skriver om män som något som ska avverkas. Precis som männen i urminnes tider skämtat om lösläppta kvinnor och horor i bastun, under fotbollsmatchen och på firmafesterna. Det roar oss, det får i alla fall mig att garva högt!

Helt plötsligt har hela fenomenet att ”ligga runt” normaliserats även för oss kvinnor, fastän det kanske inte är så. Det kanske är meningen att vi ska leva på kärlek, inte på tillfälliga förbindelser. Förlåt, bara en romantisk tanke.

Eller så är det tvärtom, att vi alltid har haft exakt samma behov och längtan efter kravlöst sex där vi trycker undan all våra känslor, men att samhällets konventioner inte tillåtit oss till det tidigare. Luder. Det var väl så de kallades?

Om du undrar så har jag hela mitt liv pendlat från att vara en cyniker till att vara en tvättäkta romantiker. Jag tror att jag lutar till det senare, även om det inte märks i det här stadiet av mitt liv.

Angående den här texten: Jag är inget undantag. Jag är en av dem som lever i förnekelse. Jag kanske är fast i beteendet. Det här är inget fenomen jag direkt förkastar i stunden, bara i längden. De som blir förbannade på denna text känner sig bara träffade. Det gäller bara att vi vaknar upp och blir medvetna om att vi alla förr eller senare kommer att börja längta efter äkta kärlek- säkert finner vi den till slut. Fram till dess njuter jag av årets dejtande.

Kusiner

31746-141

Kusiner får gifta sig. Ändå var den där kusinpussen så äcklig.


Jag minns det som igår. Vi skulle posera framför kamerorna och nudda våra läppar mot varandra precis när blixten avfyrades, så där som vänner gör med lätthet. Men det kändes som att tvånghångla med sin storebror. Bilden blev inte särskilt vacker. Våra ansikten snörptes ihop och obehaget var ett faktum. Jag kände verkligen hur platonisk den där kuspussen var. 

Nyligen fick jag reda på att det är lagligt för kusiner att gifta sig i det här landet. Nasty! Hur skulle bröllopet se ut? Kyrkan skulle nästan välta. På den högra sidan skulle hela tjocka släkten trängas, medan den vänstra skulle eka tom. Kusinparet skulle skrida fram längsmed altargången och få nackspärr på kuppen.

Alla skulle nöjt nicka mot varandra då alla ekonomiska tillgångar skulle stanna inom släkten. Med sina inavlade mongoloidbarn skulle kusinparet fira alla högtider med den egna släkten, det skulle aldrig behövas diskuteras vems föräldrar man skulle blidka just den här julen.

Julklappsutgifterna skulle vara små. I stället för att utomstående partners inkräktat på släktskapet och avlat fram varsin unge med varsin kusin, skulle släkten fortsätta vara liten och nätt i den lilla kusinfamiljen. Hellre en ren, ädel kärnfamilj- än två  familjer med utomståendes besudlade gener. Blod är tjockare än vatten!

Det skulle visserligen uppstå viss förvirring emellanåt. Med mongoröst: 

Mamma, heter hon Farmor Betty eller Moster Betty?”

"Pappa, varför har jag två stortår?"

Annat var det förr. På 1600-talet var det  lyckligtvis helt olagligt med kusingifte. Antagligen straffades syndarna med en hård knuff nedför ättestupan om de bröt mot lagen. Vissa slank säkert undan med lite harmlös sträckbänkstortyr.

Men eftersom överheten så småningom upptäckte att det nuppades hejvilt mellan gårdarna, även bland kusier, var Konungen tvungen att upprätta någon form av dispens till de arma stackarna. Men ofta söktes inte dispensen förrän olyckan redan var skedd.

”Eftersom Kungl. Maj:t under 1720-talet började reagera mot den ofta förekommande oseden att kusiner först sedan de haft lägersmål med varandra, ingingo till Kungl. Maj:t med en ansökan att få gifta sig, beslutades i kungliga brevet den 4 juni 1725 att kusiner som idkat olovligt umgänge med varandra och därunder avlat barn, skulle anses ha förverkat sin rätt att erhålla dispens för ingående av äktenskap.”

I en kunglig förordning beslutades det alltså i slutet av 1700-talet att det inte längre var meningsfullt med dispens. Kusiner kunde gifta sig lagligt på studs. Den incestuösa verksamheten kunde dra igång på allvar.

Kuz. Du vet att I love you men…Uäks!!!

______________________________________________________________________________________


Pank och hungrig!!

31746-136


Franska vita Chablis och Alsace-viner eller röda tunga sydafrikanska, mörk bitter choklad, kardemummabullar, sushi, chèvre, Saint Agur-ost, lax, ingerfäre- och citronmarmelad, bacon, parmesan, rökt fisk, kräftstjärtar, mintchoklad, sparris med smör, starkt kaffe, Teryaki-sås, oxfile, munkar, nygräddat bröd och mjölk!!!!!!!!

Ååååååååååååh!  Ååååååååååååh!  Ååååååååååååh!

Jag blev en moralista och bråkade nästan bort en av mina bästa vänner

stor

Jaha, så har vi bråkat. Det sista vi ville var att såra varandra och ändå gjorde vi det. Han retade gallfeber på mig med sina sämsta sidor, därför satte jag en fet brasklapp rätt i nyllet på honom. En oönskad ganska stor gräll etikett han aldrig frågat efter.

”Sån är du och du gör så och det gör du bara för att du varit med om det. Men det är ingen ursäkt, ty du har felat” mässade jag.

Som nån jävla amatörpsykolog som gått KY-utbildningen i psykologi i Falköping fick jag för mig att jag skulle vifta fram en klar och rak gångstig med en rejäl gammeldags pekpinne. Bara så att han skulle hitta rätt mitt i all sin förvirring! Etiketten klistrade jag beslutsamt fast med Karlssons klister eller om det var det där kontaktlimmet som jag köpte på Wirströms Järn & Färg AB på Folkkungagatan i våras. Hur som helst. Med etiketten mitt i nyllet skulle han med rak rygg gå omkring på den raka klara vägen och visa för Södermalmsfolket vem han egentligen var. Tyckte jag.  I stället för att gömma sig bakom den där perfekta sockersöta fasaden, den där lite bättre mannen som alla älskade och lät sig luras av.

Problemet var bara att jag glömt att den där mannen som alla älskade och lät sig luras av verkligen var hans sanna jag, dock med några ynka små fel och brister. 90 % av hans sidor var fantastiska. Han förtjänade att bli älskad. De dåliga sidorna, som endast var 10 % varför skulle han skylta med dem? Min andel dåliga sidor var säkert större, minst 20% tänkte jag. Åtminstone efter den här tillrättavisningen av en vuxen människa som borde få ta egna beslut och leva ett självständigt liv.

Jag kände jag att jag blivit någon jag inte ville vara, mitt i all ilska. Jag svalde och skämdes över min plötsliga titel som besserwisser. Vem var jag att kritisera honom?

Han skrek när jag slet bort etiketten. Han fattade ingenting av mitt beteende. Snabbt sopade jag över moralismernas gångstig och avfyrade ett nervöst leende mot honom. Skulle han förlåta mig? 

 


Butikens stolthet

31746-134


Han stör mig. Jag kan inte rå för det! Varje gång jag ser honom har jag lust att drämma den hårda färska broccolin i skallen på honom.

Ta ett stadigt tag om skaftet och ge honom ett slag i tinningen. "Den direkta dödsorsaken var en fraktur i vänster skallben som orsakats av ett trubbigt föremål" skulle det stå i rättsläkarens utlåtande.

Nej okej, så farligt är det inte han ska få leva vidare. Men han får mig faktiskt på riktigt dåligt humör varje gång jag ska inhandla kvällens mål mat. Varje gång jag stiger in i butiken springer han fram som en iller och viftar med hela kroppen.

"Hej-hej!!! Idag skiner solen!!!" eller liknande, skriker han i mitt öra på språng mot nästa varukartong. Han är iklädd beiga Ica-kläder (som för övrigt var mycket snyggare för något årtioende sedan då de var röda) och svart keps. Hans blonderade babytunna hår sticker ut som små tesar under kepskanten. Som en envis loppa förföljer han mig mellan hyllorna. Han plockar upp varor i ett frenetiskt tempo och slänger upp konserverna i en perfekt pyramid. Alldeles svettig är den 25-åriga kroppen. Han vill vara bäst i hela personalstyrkan, det här är hans livskall.

Trött efter arbetsdagen vill jag strosa omkring i godan ro för att i sakta mak fylla min matkorg. I mina egna tankar vill jag vrida och vända på sakerna och tänka på roliga saker som jag ska göra med vännerna,  drömma om drömprinsar och allt det där som är så skönt att göra i sin ensamhet efter en stressig, extremt socialt krävande dag.

Men just idag är han så enerverande och störande att jag börjar analysera vem han kan vara. Han är hela tiden inom två meters radie, var jag än går i den lilla lokala Ica-butiken.

Jag slänger en snabb blick på namnskylten. "Bengt" Jaha. Gamla föräldrar som döper sitt barn till ett för gammalt namn. "Butikschef" NÄHÄ? Eller jaha.. det ante mig.

Han var en typisk skåp-nerd. En sån som stod och tryckte bland skåpen på högstadiet, för blyg och för töntig för att våga göra något annat. Nu hade han fått sin revansch.

Det är kanske då man blir så där extremt lycklig som han verkade. Nu förstod jag var den sprängfyllda glädjen kom i från. Han var stolt över sin position vid så ung ålder och han såg varje kund som sitt skötebarn.

Han var 25 men betedde sig som 45. Säkert hade han villa och Volvo. Och en gravid flickvän. Intet att förkasta. Ibland har jag önskat att jag var sådär lyckligt ovetandes. Att jag kunde nöja mig med det lilla i livet i stället för att alltid behöva sluka upp varenda erbjudande, söka de där storstadskickarna och kräset välja ut de människor som roar mig allra mest. Som hittar fel hos killar, som siktar mot stjärnorna och som hela tiden har den här rotlösa rastlösheten som driver mig framåt. Tänk om man kunde känna sig färdig och nöjd någon gång? Kunde stanna upp och andas. Nu finns det ingen återvändo till det lilla livet. Nu då man redan fått smaka på high life! Som en drog är det, jag älskar det!

Bengt. Du kanske vinner i längden. Lämna bara mig och mina varor ifred nästa gång så lovar jag att snällt lägga tillbaka broccolin.
Mina homeboys & mina homegirls varandras motsatser?

31746-133

Man kan generalisera och dela in mina  vänner i två falanger. Tjejerna är på ett visst sätt- killarna på ett annat. Trots att jag aldrig gillat könsbunden kategorisering, måste jag erkänna att det finns en viss likriktning hos de tjejer och killar jag känner.

TJEJERNA

1. De har ett fast jobb eller jobbar väldigt hårt i långa projekt.
2. De äger en bostadsrätt eller har ett förstahandskontrakt i Stockholms innerstad.
3. Hemmet är renoverat, designat och ombonat
4. De låter inte någon sätta sig på dem
5. De har vass, aningen elak humor
6. De är grymt snygga
9. De är singlar
10. De har kämpat som fan för att uppnå allt det här.

KILLARNA

1. De är drömmare och slackers
2. De är arbetslösa, studerar på halvfart eller har ett ströjobb de är missnöjda med men som ger dem mat för dagen
3. De har hur mycket brudar som helst
4. De får mycket gratis i livet
5. De är kreativa: Musiker, DJ:s, filmare eller jobbar i nåt projekt då de har lust.
6. De bor i andrahand i någon sunkig lägenhet, eller har lyckats hyra en bostadsrätt i 3 månader.
I värsta fall bor de hos mamma och pappa.
7. Det ser förjävligt ut hemma hos dem, ostädat och med sunkiga möbler.
8. De är snygga
9. De är klädintresserade
10. De är sjukt roliga

Kanske säger det mer om mig. Jag dras väl till slackerkillarna eftersom de ofta är extremt sociala och får mig att garva läppen av mig. De håller dessutom på med spännande saker.

De har alltid nåt kreativt projekt på gång. Egna små intressen som de odlar genom att fota och göra snygga kollage, skriva någon enstaka text som de säljer in nånstans, snickra ihop nån snygg sajt, vända skivor i nån butik eller producera enstaka jinglar till radiokanaler. För det får de en liten slant som de lever på i någon vecka. Det händer alltid något roligt med dem och de ska alltid på någon fest eller spelning som jag kan haka på. Här kan jag slappna av, vara tyst och bara hänga med i manjanat manjanat.

De lyckade snygga målmedvetna tjejerna är roliga på ett annat sätt. Det blir en mer intensiv samvaro med dem där det diskuteras allehanda ämnen hejvilt.

Här känner man att man lever. Det ska shoppas, gås på smygläsningar, firmafester, utställningar och krogar. Allt som sker ska analyseras och vändas ut och in på. Mycket energi går åt men det är jäkligt roligt. De kaxar sig fram genom långa temponätter och har ändå en karriär på sidan om.

I stora skrämmande tjejgäng omfamnar vi Stockholmsnätterna och i enstaka fall, slackerkillarna.


Fylle-sms konspirationsteorier och identitetskriser

31746-132

Här kommer det spretigaste blogginlägget i marlabloggens historia:
"Fylle-sms, konspirationsteorier och identitetskriser
"

Pete lärde känna mig som en energifylld, rastlös, uppskruvad, entusiastik, galen och glad semester-marla. Nu har jag återgått till att bli en trött, tråkig, seriös karriärs-marla. Pete vet inte längre vem jag är, han är förvirrad. Jag har absolut ingen identitetskris, men Petes förvånade blick när jag tackade nej till ett glas vin klockan 22.00 hemma i hans och Pierres stylade lägenhet igår, får mig att undra om inte han kommer att få en å mina vägnar.

Det är ganska skönt att vara tråkig. Att gömma sig under en filt och dricka kammomill-te. Att stiga upp 07.30, sätta på perkulatorn, blanda ihop en müsli, läsa DN, skriva en blogg, knata till jobbet exakt 08.30, dyka upp där i tid, säga hej till alla arbetskamrater, komma hem, låta en av de mer skötsamma kompisarna komma förbi på en fika för att sen gå och lägga sig före midnatt. Ingen alk, inga cigaretter, inga dekadenta sena nätter, bara samma sak dag ut och dag in. Men det är på gott och ont.

Arbete gör människor omänskliga och asexuella. Vardagsysslor och arbetsuppgifter rutar in oss till robotar och får oss att stänga av alla känslor.

Det är lätt att tänka bort kärlek, relationer, sex, kreativitet, lycka och andra viktiga livshärligheter. Vilken envåldshärskare kom på att det bästa sättet att hålla oss människor i schack var att sätta oss i arbete? En av mina nyfunna vänner, en arbetslös filmmakare som inte haft ett ordentligt jobb många år, är beredd att hålla med. Där har ju kreativiteten fått sitt uttryck också- 35 filmer har skapats. Om han ligger mer än andra har jag ingen aning om.  

Jag älskar konspirationsteorier. I Platons ”Staten” kan man läsa om hur han tänker sig det goda samhället. Han förespråkade självklart aristokrati där de bildade, bäst lämpade styr det dumdristiga folket och rättrådighet är det viktigaste. Demokrati slutar bara i total kaos och anarki.

Mhm. Mhm. Små arbetsmyror ska vi vara, det dumma folket. Vi ska låta de mer bildade styra oss. Det ligger väl nåt i det. Då kanske vi inte hänger på Riche och F12 halva nätterna, ligger med varandra, lever på bidrag, sprider sjukdomar, bränner pengar, blir omoraliska, äter skräpmat, blir feta och alkoholiserade, börjar knarka, gör uppror.

Adorno och Horkheimer på Frankfurtskolan menade på att all populärkultur var lättuggade nöjen som fick oss att tänka bort de egentliga samhällsproblemen. Så länge människorna sysselsattes med bio och andra nöjen, så länge de matades med så många intryck som möjligt från reklam och medier- så skulle de inte göra revolution.

Trots att jag återgått till det skötsamma jobblivet igen efter en händelserik sommar, hänger sig rester kvar. Inatt fick jag ett regelrätt fylle-sms.

Helt oväntat och från ingenstans plingade det till i mobilen. Klockan 02.48 vaknade jag med ett ryck. Med sömngrusiga ögon slet jag åt mig mobilen. Det var från en kompis kompis som aldrig tidigare visat ett uttalat intresse, men kanske hade jag någonstans anat. 

"Hej. Du är söt och sexig. Tycker jag.”

Fylle-sms är väl inget man egentligen ska känna sig överflödigt smickrad av då avsändaren i fråga befinner sig i ett packat neandertalarstadie och försöker hitta någon att ligga med. Men de roar mig.

Hur ska jag summera det här? Kanske: Fylle-smsen är rester från semester-dekadensen som gör att de två olika världarna flyter ihop och håller mig långt borta från identitetskrisen?

Bra så.

_______________________________________________________________________________________


Tupperwarepartyt är en täckmantel

31746-130

Ni gifta män över de trettio och uppåt. Om ni tror att era fruars så kallade "tjejfester" är en kristlig, skötsam tillställning där era älskade livskamrater oskyldigt minglar, koketterar och pratar billigt gardintyg från Haléns- så tror ni fel. Visst avhandlas det en och annan terracottatapet, kommande ungar och Frissans hårprodukter men i själva verket är det något helt annat som ligger i fokus.

Är det dessutom ett  så kallat "plastparty" din fru ska gå på råder det inga tvivel om saken. Då finns det bara enda stort diskussionämne: SEX.

Här befann jag mig hos min äldre arbetskamrat i ett villaområde i södra Stockholm och folkhemsidyllen var ett faktum. I timmar hade det pratats och skojats och stämningen var på topp. Ända tills stämningen avbröts av ett pling-plong!

Tupperware-kvinnan dök upp, en ung pigg rödhårig tjej i 30-årsåldern som hade nära till skrattet. När hon steg in genom ytterdörren skruvade damerna på sig, en del besvärat en del entusiastisk. Jag kände hur förväntan låg i luften, men förstod aldrig riktigt varför. Det var ju bara plastlådor och såsslevar som skulle avhandlas. Eller?

Nej, jag hade aldrig förstått fashinationen för Tupperware men så var jag ju fel målgrupp också, tänkte jag överslätande och tog en till klunk av vinet.

Den följande timmen lättade spänningen och alla Tupperwares produkter fick sig en ordentlig genomgång av den entusiastiska demonstratören. Uttråkad såg jag på när kvinnorna lade ut hundralapp efter hundralapp på de förmodat hållbara plastredskapen.

Äntligen var det över, tänkte jag när den sprudlande demonstratören packade ihop det sista. Nu kunde jag få veta mer om Tessans puckade avdelningschef och Lotta på jobbet, tänkte jag och vände mig bort emot samlingen. Men där satt alla uppradade och djupt koncentrerade med blicken mot den rödhåriga kvinnan, trots att det hela var över. Jag förstod ingenting.

Ett kollektivt fnitter spred sig plötsligt i det trånga vardagsrummet. Min kollega Ann-Catrin var rödbrusig i ansiktet och Berit bet på naglarna. Vivvi-Anne flackade med blicken och Kerstin och Susanne stirrade oavbrutet utan att så mycket som blinka.

Döm om min förvåning när Tupperware-tjejen drog fram ett berg av färgglada "vuxenleksaker" och spridde ut dem över vardagsrumsbordet. En susning gick genom rummet. Ann-Catrin började fnittra hysteriskt. Kersin skulle verka mer världsvan och skojade hejvilt om leksakerna.

"Den där skulle Roffe gilla, hans favoritfärg är ju blå! Aaaaaaaaaaaaaah-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha!

De övriga i lokalen skrattade tacksamt med. Det var så mycket enklare om man skrattade bort skammen. Tupperwarekvinnan såg ut att han gjort det här hundratals gånger. Hon demonstrerade fruktiga oljor, Eros glidmedel och femton olika versioner av The Rabbit och geishakulor. Det värsta var någon erigerande kräm för kvinnor som skulle kladdas på de genitala delarna och förbättra blodcirkulationen, vilket skulle öka njutningen. Den fick man ta testa om man ville, sa tupperwarekvinnan glatt. My god! Jag ville egentligen inte veta, tänkte jag när jag såg att Berit ryckte åt sig krämen och slank in på toaletten.

Jag har väl alltid varit emot regelrätta tjejfester, även bland tjejer i min ålder. Fester där alla skulle prata om sina pojkvänner mer än om sig själva trots att pojkvännerna inte ens var med, där det skulle drickas billigt vitvin, lyssnas på schlagers och var och ens sängkammaraktiviteter skulle diskuteras efter för mycket att dricka. Och där det alltid slutade med att grabbgänget dök upp aspackade senare på natten. Men det här?

Till slut var bordet fullt av vibrerande leksaker i tokroliga färger. Ingen vågade röra dem förrän den rödhåriga demonstratören glatt uppmanade dem att känna på dem.

Efter att Rosie trevande klämt lite på den där ljusrosa vibratorn kastade sig kvinnorna över leksakerna. Ett vilt diskuterande satte  igång.

-Ja, men den där köpte jag förra året, den är suveräääääääääääääään!

-Anders blev svartsjuk så fort han såg att jag använt den, sade en annan.

-Oh, den där kittlar dödskönt! Fniss-fniss!

-Hur använder man den här?

-Det här är ju helt tokigt! Gittan, den här måste du testa!


Ljudnivån var nu högre än någonsin. Det skrek och skrattades oavbrutet.

Kanske var deras äkta män intet ont anades. Eller så visste det vad som föresegick på festerna och skulle få sig en riktig omgång ner deras berusade  livskamrat kommit innanför dörren. I didn´t wanna know.


Det går bra nu

 sticko1


IQ Fiskmås. Grava koncentrationssvårigheter. Ett frågetecken mitt i nyllet.

En hjärnkapacitet likvärdig mitt pälsklädda husdjur, vars enda egentliga funktion är att låta sig överösas av kärlek och att matcha den grå inredningen i min lägenhet.

Ja, jag erkänner.

Nej, det blev inte blivit mycket vettigt gjort på jobbet de två första dagarna utöver städning, ommöblering, några telefonsamtal, ett tiotal spattiga turer till kaffeautomaten och ett gediget hälsande på efterlängtade kollegor i den gigantiska mediefabriken.

Inte förrän idag kan jag skryta med att ha satt mig in i programidén. Ett helt nytt ämne som jag vill kasta mig in i, göra en fet djupdykning i  för att frossa i detaljer. Sömn, rutin och abstinens efter gud vet vad gör mig sprängfylld av energi och jobblusta. Kanske kallas det motivation. Jag har världens bästa jobb!Jag mötte knivmansgrannens blick

Ica

 

Det är svårt att förstå att knivmansgrannen fungerar som alla andra. Att han har ett jobb och handlar på Ica. Att han får gå lös här mitt ibland oss.

I fredags mötte jag
honom. Jag har sett honom två gånger förut, men bara på avstånd. Men den här dagen skulle våra blickar mötas. Klockan var tre och jag hade skyndat mig för att göra mig i ordning, jag och Millish skulle dra iväg för att käka en sen lunch. 


Jag steg ut på gatan och satte in MP3n i öronen. Solen stekte, det var kvavt. Till tonerna av Friska Viljor och deras ”Shotgun Sister” ser jag plötsligt en bekant gestalt. Jag känner hur en il av rädsla går genom kroppen, men jag förstår inte varför. Förrän gestalten kommer närmare. Jag svajar till. Jag känner hur pulsen går upp och hur jag får svårt att andas. Det är han. Det är knivmansgrannen!


Fortsätt att gå, fortsätt att gå. Titta ner i backen. Om du stannar nu förstår han. Om du ser rädd ut avslöjar du dig. Då kommer han ihåg, då vet han att det är dig som han hotade till livet den där kvällen. Att det du är en av de tjejer han högg med en kniv emot. Att du är en av de två tjejer som påstår att han inte minns, men som är anledningen till att han kan hamna i fängelse.  


Någonstans ifrån får jag kraft. Jag sträcker på mig, stirrar rakt framför och möter honom. Det enda misstag jag begår är att jag inte kan låta bli att slänga en snabb blick åt hans håll. Det är då våra ögon möts. Mina ögon är rädda- hans iskalla. Förbannade. Han ser inte psykiskt sjukt ut bara farlig och agressiv. Kriminell, även fast polisen säger att han är relativt ostraffad sen tidigare, förutom en del småbrott.

 

Han har blå byggshorts på sig, svart t-shirt med röd text och rakad skalle. Han bär en kasse mat från Ica. Han har ett jobb. Han går och handlar som alla andra. Jag kan inte förstå det! Han får gå lös på gatorna.

Så snart jag hör monotoma ljud som utdragen barngråt eller högljudda visselpipor som ekar på innergården, stelnar jag till.

Då vet jag att knivmansgrannen snart kommer att explodera av ilska och skrika okvädningsord åt barnen så att det nästan skakar i fönstren. 

I söndags var det en sån dag. Jag satt hemma och skrev och städade med fönstren öppna på vid gavel. Ett barn gråter och knivmansgrannen börjar skrika.

 
- Ungjävlar, håll käften! Aaarghhhhhhh! Jag ska komma och slå in käften på er! 

Han spottar och fräser. Värmen är olidlig och han har säkert druckit eller knarkat. Han låter inte bara förbannad, han låter livsfarlig. Jag hoppas att han inte får ett till vansinnesutbrott. Får han det hoppas jag att han nöjer sig med att slå sönder en taxi den här gången, inte att han hotar att döda någon människa med sin kniv. Eller att han verkligen gör det. 

Det är konstigt hur man fungerar. Att hela min kropp reagerar i förhand på de ljud som jag vet retar upp honom. Hur ska jag kunna sitta öga mot öga med honom i rättegångssalen?