Multipoker.

31746-13

En fin dag för en tid sedan, när jag kommer hem ifrån mitt jobb, upptäcker jag en grotesk störande ikon på mitt rena fina caprifolprydda skrivbordsunderlägg. Mannen jag dejtat i knappt en månad, och som jag i min enfald vid ett svagt tillfälle lämnat ut min dörrnyckel till, hade begått en oförlåtlig gärning.

Han hade installerat:
M U L T I P O K E R.

Mina ögon spärrades upp, min mage värkte och sura vätskor sökte sig upp genom strupen.
Men jag svalde.

Mina vänninor hade större problem: Det var JAS 39 Gripens modellbygge, det var skotska whiskysorter, det var mittuppslaget i ForHimMagazine. Det var grabbskrål, Uppfinnarklubbens årsmöten i källaren, anakondor, kom igen gubbar, kamphundar och Monstertrucks.

Det var proteindrinkar och spott i näven och det var våld. Allt värre än denna lilla rödgröna ikon.

Dagarna gick, nätterna flydde. Det störande ljudet ifrån datorns innanmäte och det enerverande knäppandet från tangenterna, var snart det enda jag hörde. Utom de få gånger han lämnade den nedsuttna skrivbordsstolen och steg in i mitt sovrum för att be mig slå en tärning.

Alltid såg han så nöjd och stolt ut när han lämnade över tärningen, som om han tyckte att han var en alldeles förträfflig man som gav mig det förtroendet.

Han log. Det var som att han lade lyckan i mina händer.

Motvilligt och febrilt skakade jag tärningen, kväll efter kväll. Tills jag fick nog.
Som gubben i lådan poppade han upp i mitt liv men slängdes bort lika snabbt.

_ _ _ _


Varje gång jag sätter på datorn träder ikonen fram. Och påminner mig om denna vidriga pokerman.


 __________________________________________________________________________________


Lev gärna dina medmänniskors liv

31746-12

Lev gärna dina medmänniskors liv. Ifall du inte har något eget.

Prata om dem mycket och ofta- göm din egen feghet.

Diskutera deras fel och brister.

Så att DU kan må bättre.


 

Lyssna noga. Lägg på minnet allt du får höra.

Tänk på alla de saker de gör- som du inte fått göra.

Och förkasta dem.


 

Iaktta dina grannar från topp till tå.

Skäll, om du har något att skälla på.

Stirra ut genom ditt fönster, låt gärna negativa tankar äta upp dig innifrån.


 

Rör din sked i ditt bryggkaffe, framför din enda livskamrat.

Lev inte ditt liv. Bryt inga mönster , ät din vardagliga mat.


Lev gärna dina medmänniskors liv - Ifall du inte har något eget.____________________________________________________________________________________

Saga han slaga ihjäl

tuuli:iso
Saga han slaga ihjäl.


Hon kötta läpp och hjärta kras
han frukta sätt och smärta knas
Blodig och slog
hennes liv, taga tog!

Den ondskefulla blick,
Det fasansfulla stick
hjärna i panik- tickatick.
Dov, dova duns

ett kraftigt gemak
Ont aj och uns!
ett kort och rått schabrak.

Den frodiga man
en kraftig smäll
Den blodiga famn
ett dödsgesäll

........

Kista i mörk tänka till
tillbaka livslängtan hon vill
Ångrat för sent, tänka så rent
slutet ett skickat sigill.

Tiden förgått, illa förstått
fast kvar och dum, stadig hon stått
Trist trista trist
Brist och kniv till sist!

Tom döva blind
vänd den vackra kind
Förmätet, förgätet, bett och gråtit
andats på knä och skönhet förlåtit

De like, de sans, de med vett
Varken anat eller hört eller sett
Ingen vill veta, varken bry eller leta
Hon ensam med livet, rädda sig streta

Varma famn försvunnit
ut i sand rinna runnit
Som sömn, inget längre ont och illa
som ro smek och skön, tysta stilla

Blunda, undra ond dumheter
tillbaka under jord många meter
vackra vers på frost i sten
Lova Lieman, vandra smek och len!

Det som gav en flicka skör
en flaga längtan, sank nu dör
Ej hinna sist, för sent
döden nu ljuva klart och lent.

För i mossa, myrra, moder mord
Ingen frossa ångest, inga ord
Springa, inga ringa brott.
Hålla hårt och famntag omlott

Blodsband som knutits
starka band som brutits
Slutet ser allting så gott.

..........

Men stora karlaman
ej ensam klanka kan
Helt plötsligt rädd och from
bädd intill så tom

I kudde snusa fin och doft
försvunnit, borta och stoft
Spöka försöka, den elaka sköka!
Braka och knaka på loft

Han drömma vider, ej blund.

Hon sova gott, i minneslund.


__________________________________________________________________________________

.

Disko

31746-11
Idag fick jag plötsligt en längtan efter disko.


Mitt i lunchen, från ingenstans tog känslan tag i mig och skakade mig i takt till elektrodunket.
Jag flög upp ifrån stolen, ut ifrån lunchrummet, in i första bästa boutique. Slet i galjar och hyllor för att försöka hitta lite strass och paljetter. Men knutblusarna och cykelbyxorna lyste med sin frånvaro. Inte ens en jävla buggkjol kunde expediten skaka fram.
Och diskodans mitt på blanka dagen var ju bara att drömma om. Rökmaskiner, färgglada spottar och diskokulor var numera utrotade i vårt torra välordnade samhälle. Det fanns inte ett diskogolv så långt mitt uppspärrade öga kunde nå.
Besviken besinnade jag mig och gick tillbaka till mitt arbete. Lunchen var ändå för länge sen slut. Jag fick nöja mig med drömma om Crille, Tommy, Palle och Danne i brottarbyxor, krusiga luggar och brokiga skjortor i stället. Dansande robotdansen i takt.
Uppfylld av vackra minnen satte jag mig andäktigt ner vid mitt tråkiga skrivbord, mitt i det grå kontorslandskapet och skrev äkta poesi:


Inget går upp mot en diskodans
nu har man nästan glömt att det fanns

I rytm gick vi fram i pulserande steg
men nu är man alldeles för ordentlig och feg

Annat var det på åttiotalet
frisläppt och skönt, ja helt jävla galet

Det enda jag vill är att dansa disko
och hångla på dansgolv, med ett och annat slisko

Det bästa som finns, när allt kommer omkring
är att dansa till dunk i en böljande ring
 __________________________________________________________________________________


Jerker Knutsson och en kvinnas ålder

31746-6Jerker Knutsson var en väldigt vaken man, snart 35 år fyllda. I väntan på sin trettiofemte födelsedag lade han ner stor energi, möda och många timmars funderande- ibland mot sin vilja- på tankar om ålder.

Han blev helt matt och bedrövad då han tänkte på det. Vad gör ålder med en människa?
Inte kunde det vara något bra. I alla fall inte för kvinnor, tänkte Jerker Knutsson och såg plötsligt alla möjliga motbjudande damer över de trettio, framför sig. Damer som rent fysiskt börjat förfalla efter åratal av skräpätande och avsaknaden av motion. Fullproppade var de, av negativa upplevelser som förvandlat dem till bittra, sura fettmonster. Fettmonster med dålig hållning, märklig stil, taskig klädsmak och garderoben full av knutblusar i brokiga mönster.

Dessa tankar stal mycket uppmärksamhet och tid ifrån Jerker Knutssons vardagliga liv. Ofta satt han hemma vid sitt mörkbruna blanka skrivbord. Helt allena. Och kliade sig i skägget. Inte för att begåvats med särdeles mycket skäggväxt, det fanns mycket kvar i övrigt att önska. Men en riktig man, det var han minsann i alla fall. Han sträckte ofta på sig i all sin prakt och kände sig, trots sina enahanda funderingar, nöjd över livet. Framför allt var han väldigt nöjd med sig själv.

Visst var han singel. Eller ungkarl, eller… ja, ”ensam” som många svaga människor skulle kalla det. Men med hans charm, intelligens och oklanderliga yttre kunde inte livet bli annat än lyckligt. Många vänner hade han inte. Det var han medveten om. Men vad gjorde väl det då han tjänade pengar som gräs och i stället kunde köpa sig nöjen och upplevelser?

Han smackade högljutt och förtjust och plockade upp sin lilla designade, fyrkantiga bordsspegel i borstat stål. Mycket noga iakttog han sig själv en stund.

Nej, han hade inte många vänner, men det var enbart på grund av hans utomordentliga omdöme. Inte många var värda hans uppmärksamhet. Det var ju ofta honom själv det berodde på, att nya bekantskaper snabbt och kliniskt rensades bort. Han klarade ju inte av att vistas i samma rum som figurer utan ett trevligt yttre och en bildad framtoning. Kunde de inte konversera obehindrat i allsköns ämnen - fick de gå. Så enkelt var det. Och det var Jerkers Knutssons val, aldrig tvärtom. Jerker Knutsson i egen hög person.

Sällan hade en kvinna kvalat in i hans närmsta bekantskapskrets. Han var inte gay, tvärtom. Rent sexuellt var han som en ko på grönbete. Ivrig, hungrig och varm. Men kvinnor hade en förmåga att ”tanta till sig” i alltför tidig ålder. Och vad skulle väl han med tanter till?

Helt omedveten om sin stundande ålderskris trodde Jerker Knutsson sig ha full kontroll över situationen och såg nästan fram emot sin födelsedag. Kanske skulle han vakna på söndagen och känna sig som en nyrakad, eau de cologne-doftande muskulös superhjälte, redo att belägra unga vackra behjärtansvärda och till synes nykläckta flickor.

Men just nu, just idag skulle han tänka. Han satte sig ner för att anteckna sina intelligenta tankar, för intelligenta var just vad de var. Det var väldigt framstående funderingar, teorier och filosofier som rörde sig i hans huvud. Hans tankar var inte alls som den stora massans tankar. De som skrev skräp-poesi, kiosklitteratur eller insändare i den lokala dagsblaskan.

Hjärnaktiviteten var som bäst då den inte skräpades ner av personer i hans närhet. Han föredrog ensamheten framför allt, när han skulle fundera.

För en tid sedan hade han träffat en kvinna. Eller kvinna och kvinna förresten. Hon var väl snarare tjej. Eller ungdom som det så vackert kallades. Till en början hade hon attraherat honom så till den mån att han ständigt gick omkring med ett dunkande, hårt och värkande kön. Hennes bröst var som en 17-årings, hennes glada oförstörda sätt vittnade om en underbar ungdomlig naivitet. Inte ett spår av cynism eller bitterhet syntes i hennes bleka ansikte eller färgade hennes oförstörda personlighet.

Han lät sig dras med i hennes sprudlande, energiska tilltag och skrattade och njöt varenda sekund i deras fullkomliga och problemfria tillvaro. De älskade, lekte- tjöt och smekte och all hans vuxenhet var som bortblåst. Han glömde till och med av att skriva och fundera, det som han vigt sitt liv åt.

Hon sa ofta med en sällsynt glans i de blå ögonen att hon älskade honom för att han med sina 35 år (hon såg honom helst som 35, trots att han inte fyllt ännu) var en riktig man.

Efter en tid kom dock allvaret över Jerker Knutsson. Han skärskådade hennes sinne och kropp som till en början verkat så skärt och purfärskt men som nu, i dagens och tidens obarmhärtiga ljus såg betydligt äldre och slitnare ut. Var det inte en tillstymmelse till cellullit han såg där på den vänsta höftkulans undersida, precis vid lårets början? Lät hon inte lite förmanande och dominant när hon bad honom sätta på perkulatorkaffet i morse? Var hon inte lite väl damigt självsäker nu när hon nöjt kråmade sig framför spegeln inför den stundande utekvällen med sina skräniga väninnor? Rynkade sig inte hennes hud lite väl synligt, när hon log sitt inte längre så naiva leende? Hade hon inte lite väl otränade armar för att slippa kalkonhänget om något decennium? Var det inte ett litet spår av sarkasm han hörde i hennes röst när hon gav honom en komplimang för hans ”för sin ålder” vältränade kropp?

För var dag som gick började även hon känna sig alltmer osäker på Jerker Knutsson. Hon kom ofta på honom att iaktta hennes kropp med en ogillande min. En helt horribel upptäckt. Hon kunde inte förstå det! Såg han fel på henne nu, efter allt detta? Och varför ställde han så märkliga frågor om hennes intressen, vanor och framtidsplaner? Nej, nu började Jerker Knutsson te sig skrämmande. Vem var han egentligen? Var fanns den självsäkre, men ändå ödmjuke och framför allt mogne, lugne man hon förälskat sig i några veckor tidigare? Varför såg han så elak och otäck ut? Och de där ritualerna han hade varje gång han skulle göra något, och det där tvångsmässiga, ja vad var det hennes äldre kollegor kallade det, kontrollbehovet- var kom det ifrån helt plötsligt? Varför kritiserade han henne i stället för att hylla henne som han gjort tidigare?

Det som startade som en saga hade slutat som en obehaglig känsla av otillräcklighet. Kvällen innan när Jerker Knutsson inte såg, grät hon en skvätt och tog sedan mod till sig.

Kort och obarmhärtigt dumpade hon honom mitt i den gassande solen, och lämnade honom på trottoaren. Blodig, våt och krossad som en överkörd katt låg han där, Jerker. Själv gick hon sakta hemåt och slickade sina vackra, nyss upprispade sår.

Nu satt Jerker Knutsson där vid sitt skrivbord på ålderns höst och tänkte på småflickor. Han fortsatte sitt smackande men olyckligtvis hade smackandet fått en märklig bismak. Som om han saknade något. Som att allt inte längre stod rätt till. Han såg sig omkring i stället för att se sig i bordsspegeln.

Det hade han för länge sedan slutat med.


__________________________________________________________________________________

Prat om saker som gör att vi skrattar tillsammans


31746-2
Vi ska prata. Skratta tillsammans. Vi ska prata om saker som betyder något, i vår värld. Vi är vänner, kanske inte äkta men ändå. Vi har samlats en torsdag kväll. Åtta vackra personer, så innerstads och snygga.


Mormors gamla sekelskiftesbord är dukat, mitt i den modernistiska lägenheten. Högt i tak och stämningen på topp. Porslinet: En lagom mix av tysk second hand köpt på Grandpa och svindyrt grått och senapsfärgat Rörstrands. Vi ser på varandra och blickarna sveper över våra nybeklädda kroppar. Imponerat iakttar vi våra systrar och bröder. Fan vad coola vi är.

Man kan höra en knappnål falla.
Värdinnan tar tag i saken. Hon klappar förtjust med sina kortnaglade dekormålarhänder som aldrig blev detsamma efter fyra år på scenografskolan i Skellefteå. Hennes olivgröna klänning smiter åt. Hon ser osminkad ut, fast vi vet alla att hon sminkat sig så bra med Heléna Rubenstein att det inte syns. Det gör alla som jobbar med långfilm.

- Hörrni! Nu tycker jag att vi alla slår oss ner och talar om för varandra hur lyckade vi är!

Vi nickar andäktigt och sätter oss på de guldtrådsklädda stolarna från ROOM. Gud så spännande. Vad har hänt sen sist? Vi lyssnar på varandras förehavanden. Han är lycklig, hon är lycklig, de är lyckliga.

Och visst är vi väl alla lyckliga? Du har ju din dyra lägenhet och.... Jag har ju råd att köpa de finaste kläder jag vet. Och du med. Din heta pojkvän har ju lyckats nå toppen. Men ditt stöd. Din härliga flickvän är ju helt rätt! Med sina ologgade märkeskläder som vi alla vet är dyra, fast det ska man bara veta. Det får absolut inte synas. Skylta med din lycka ibland men berätta den hellre i förbigående. Helst ska det kännas oplanerat och naturligt. När det rätta tillfället infinner sig.

Vi börjar med att prata om vårt yrkesval. Han med hängslen, fiskbensmönstrad grå skjorta och Vans jobbar i måleriverkstaden på Dramaten. Åh, så spännande. Ja, men du känner väl Thorsten? Det var väl så du fick jobbet? Säg inte till någon bara, att du är extremhöger och mansgrisig antifeminist.

Hon ser androgyn ut i sin svarta pojkfrisyr. Arbetar som klädinköpare och chefsdesigner på Tiger. Hon ger oss en bild på sig själv, där hon extraknäckte som modell förra helgen. Hon kisar mot kameran och hennes lugg hänger ned över höger öga.
- Det du har på dig, är det jeans från vårens kommande jeanskollektion? jaha? De har inte ens kommit ut än? Man kanske kan få köpa ett par? 2500 kronor bjudet. Första, andra, tredje!

Han, den yngsta av oss på andra kortändan av bordet. 23-åringen i vit t-shirt, svart kofta och snedlugg. Han jobbar i alla fall på Grev Turegatan på den nya reklambyrån. Den som vi dregglade över när vi passerade. För att den hade en sån ball gröngrå inredning med minst 20 gigantiska taklampor. Hur länge har du jobbat där?

Men du med rött långt hår, rödmålade läppar och mörkbrun polotröja. Du som är barfota där dina avklippta, söndermaskiga nylonstrumpor slutar. Du har väl varit projektledare SVT Drama i ett år nu? Du är ju coolast av oss alla, du med arbetarklassbakgrund. Shit vilken klassresa du gjort! Tjänar dubbelt så mycket som din småländske far. Dessutom gillar vi dina rödmålade tånaglar.

Och du då? Du är väl just nytillträdd marknadschef på radion? Imponerande. Men hur gick det till? Jasså chefen insjuknade i HIV. Jaja, sorgligt, men nu är det du som sitter där med makt över 40 personer.

Och du? Du horar väl som fotograf på ett kommersiellt produktionsbolag, precis som många andra? Du.. Det är helt jävla okej. Vi har ju alla ett kreativt yrke som vi trivs med! Fina titlar. Tänk att ha ett nio till fem-jobb. Nej, usch. Vad lyckliga vi är.

Vi skrattar tillsammans.

Vi fortsätter med att prata om våra kläder. I detalj går vi igenom dina sneakers. De du köpte för pengar du tjänat i mediefabriken. Helrätta. Lagom diskreta i brun nyans. Direktimporterade landade de i Boutique Sportifs brevlåda, direkt från Lafayette Street i New York. På din beställning. Du känner ju Mr Sportif himself! Var det där du köpte dem? Var det det? Var det det?

Du de där Rock and Republic-jeansen du bär, de som Victoria Beckham designat. Verkligen grymsnygga! Vi gillar de där broderade blå kronorna på backfickorna. De finns väl inte att köpa i Sverige? Jasså, du beställde dem på ebay.com. Okej, jag hajar. Shit vilken koll du har.

Vi klär oss alla i brunt, svart, grått, vitt eller marin. Till jeans. Cleana mörkblå eller slitna tvättade. Bara för att vara på den säkra sidan. Man vill väl inte ramla in här i någon tokrolig färgsprakande bad taste-kreation? Ha ha!

Vi skrattar tillsammans.

Efter det talar vi länge och väl om bostadsrätter. Var bor du? Du med ditt lyckade liv, jag med mitt perfekta. Jag bor på söder, du bor i Vasastan. Min har stigit en halv miljon på ett år. Nähä, lägg av?
Men du, visst har du renoverat? Du anlitade väl en polares kusin från förorten? En sån där snickare. Ja, de är ju bra att känna. En plattläggare och en rörmockare, känner du någon sådan? Jag ska renovera mitt kök. Ja, jag vet, det är i toppskick, men jag vill hellre ha en köksbänk i blank granit med infällda diskhoar. Och alla vitvaror i rostfritt stål, förståss.
 
Du får se till att din syrra gifter sig med en "gråmacka" som det kallas. En betong-grovarbetare. Så att du kan bygga det där panoramafönstret du pratat om. Man skulle ha en hantverkare av varje sort i släkten. Höhö!

Vi skrattar tillsammans.

Efter det vill vi prata  viner och gourmé. Ditt vin - är rätt vin. Och jag köpte rätt vin i förra veckan. Det är klart! Smakrikt, utvecklat, eldigt vin med tydlig karaktär av rostade ekfat, inslag av svarta vinbär, ceder och choklad. Men det här vinet var ju alldeles fantastiskt! Det måste vi lägga på minnet så att vi kan köpa det till nästa bjudning , den vi ska på på lördag. Och ostarna då? Ja, Söderhallarna, det är så perfekt att handla där. Parmigiano Reggiano och Pecorino. Pecorino, den brukar jag använda i matlagning, den är mer salt. I 24 månader har den lagrats. Oh, de där enormt stora oliverna! Spanska. Och Päronvin. Ja, jag köpte det i delikatessbutiken på Götgatan. Svenskt, helt otroligt.

Vi skrattar tillsammans.

Nu vill jag höra om dina barndomskompisar. De som är så rätta och som är så bra att känna. Du berättar för oss andra att en äger den finaste second handbutiken på Bondegatan. Nähä? Jag köpte en remake som Camilla Norrback designat. En annan jobbar på DN På Stan, ja, jag läste hans artikel i söndags! En har investerat i en musikstudio på Kungsholmen, där det produceras electropopmusik hela dagarna. Har du hört dem? Shit, de är riktigt bra. De slår snart. En har nyss öppnat den där klubben i Gamla Stan. Dit alla konstnärer och mediefolk går. Dit måste VI gå någon gång!

Vi skrattar tillsammans.

Resor. Du har väl just kommit hem från Damaskus? Hur var det? Vi hade tänkt åka till Moskva snart. Jag har alltid velat besöka Romanov-museét på Varvarkagatan nära Röda Torget. Tydligen ska Tretjakov-galleriet med massvis med rysk konst, vara helt fantastiskt. Ja, Thailand eller Turkiet vill man inte åka till direkt. Snacka om white trash-charter.

Vi skrattar tillsammans.

Plötsligt tystnar skratten. Vinet bränner, vi svalde det nästan i fel strupe. I luftstrupen.

Du, som suttit tyst hela kvällen. Du som.... Som inte ser lika lycklig ut som oss andra. Vi märkte dig egentligen inte förrän nu.

Du harklade dig och tog ton. Vad sa du? Problem? Problem med din systers anorexi? Problem med din pappas alkoholism? Nä.. Din pojkvän? Slog han dig verkligen?

Tystnad runt mormors bord.

Nervöst fingrar den 23-åriga designerkillen på tygservetten i knät. Flyktigt flackar den rödläppsmålade projektledaren med blicken. Klädinköparen på Tiger pillar med sin silvergaffel i den Saint Agur-gräddade panacottan. Marknadschefen på radion och rekvisitören på Dramatens målarverkstad växlar blickar.

Våra kroppar söker sig bortåt, men väluppfostrat sitter vi kvar.

- Varför reser du dig upp? Vi har ju så trevligt!


Vi slutar alla, att skratta tillsammans.


__________________________________________________________________________________Solfrukost


31746-1

Jag vaknar mitt i den friska luften. Fönstret är öppet och morgonen ung. Det doftar orange höst och svenska äpplen.

Kärleken i kroppen gör mig varm. Jag behåller kärleken för mig själv. Ger den en kram för att den ska stanna innuti mitt bröst.

Det gör ändå bara ont att strö den över någon.
Därför mår jag så bra idag. Allt är rent. Ingen relation finns kvar. Inga fashinerande män. Inga passionerade älskogar - inga gråstunder.

Jag tar på mig mitt långa nattlinne och sätter ner den ena foten mot det lena trägolvet. Så den andra. Mina tånaglar är rödmålade och jag tycker att de är vackra.
Jag går ut i vardagsrummet och det starka morgonljuset strålar in i mina ögon, det gör nästan ont. Jag hör Millish andetag och jag är glad över att jag har henne. Mitt älskade, galna inneboende och Penntroll.

Ett ljus tänder jag. Mitt på mormors 1800-talsköksbord. Det sprider inget ljus men är fint att titta på, ändå.

Hämtar vår hemgjorda citronmarmelad. Jag bakar scones, skär upp några skivor cheddarost, tar fram min mûsli i den fina glasburken och Onakafil. Dansk kavring. Äpplen och bigaråer. Roslagens grova knäckebröd. Zoegakaffe och päronjuice.

Jag väcker Millish. Och i tysthet och frid äter vi vår frukost.


__________________________________________________________________________________

Jag gör och tycker fåniga saker ibland.

Jag gör och tycker fåniga saker ibland. Som egentligen är helt ologiska.
- Det finns ju framför allt inte någon logisk anledning att erkänna dem.* När jag ska ut på krogen en sen kväll, då kompisar otåligt väntar på något närbeliggande hak, ljuger jag för dem. Jag säger att jag skyndar mig allt jag kan för att sluta upp i goda vänners lag. Men i själva verket gör jag något helt annat än stressar ihop mina saker för att rusa ut genom dörren.
Jag städar till dålig fransk musik som min kompis skickat över från Paris. Oftast med ett glas vin i kroppen. 22.30 en lördagkväll. Je ne veux que toi, Pense A Moi. Trop Fresh, Laissez Nous Vivre. Hur jävla puckad får man vara?

* Jag har ett fullständigt ologiskt tidschema då det gäller byte av sängkläder. Jag bäddar rent i perioder. Ibland kan man finna två månader gamla fläckar och skrynkligheter i mina sängkläder. Ibland är det tvärtom, då är det till och med renare än på landstingets instutioner. Lakanen är noggrannare stäckta än på I 21:s regemente i Sollefteå. Var tredje dag ska det bytas och tvättas och jävlas. Och det finns inget logiskt orsaksammanband som antalet hemsläp eller porrerier.


* Jag ser väldigt mycket upp till min kusin. Bara för att han är så förorts och äkta. Men egentligen vet jag ju att han är en väldigt pubertal anarkoråtta. Ofta kommer jag på mig själv med att skryta om hans Tie hit tags, bråk med överordnade, Babylon, betongstylish, olaglig street art och hänga med de rätta kidsen. Fan vad cool han är. Med det rätta hänget och sina hemgjorda Blood In Blood out-tatueringar som nålats av gänget i Högdalen. Han skulle säkert döda för mig, tänker jag romantiskt med noll förankring i verkligheten. Jag försöker ofta dölja hur det lyser lyckostrålar ur mina ögon då jag pratar om min kära kusin. Ögon stora som tefat och med ett fånigt leende på läpparna. Patetiskt. Skärpning!


* När jag är kissnödig twistar jag med min vänsterfot. Min vänstra stortå lodrätt ner i golvet och på det, små cirkulära rörelser. En nästan osynlig liten Elvis-twist som jag själv inte registrerat förrän min bästa polare påpekade det i tonåren. Fram till nu vet ingen annan när det börjar trycka på, i min rosa blåsa.


* Jag flirtar nog som bäst med pojkar när jag är som fulast. När jag exponerar mig själv i samhället totalt osminkad och då hela min uppenbarelse lyser trasighet och ”ensam ful kvinna under trettio”. Det är då jag flirtar med den där halvsnygga killen i kassakön. Jag är nog för medveten i vanliga fall. Och bjussar nog fan inte på det.


* Jag tycker om drag av prettoism. Thorsten Flinck har väldigt stora drag av prettoism, det gillar jag. Det är ju egentligen ganska fult att vara pretantiös. Men antagligen har det gått varvet runt.


* Jag är helt jävla lobotomerad då det gäller sport, men framför allt bilar. Det saknas en väldigt viktig gen i mig. Jag kan inte skilja på de olikfärgade plåtfyrkanterna. Undrar om det finns något syndrom som kallas "carblindness syndrom"? Min bästa kompis som alltid är jävligt irriterande uppmärksam på mina fel och brister garvade halvt om halvt ihjäl sig när jag svarade henne vad brorsan hade köpt för bil. "Det var en Ford Audi tror jag.."


* Karaoke är nog det pinsammaste jag vet. Jag skruvar alltid på mig av obehag och halsar snabba klunkar alkohol, om jag råkar hamna på fel hak. Ändå har man stått där ett par gånger och sjungit  4 Non Blondes och Anouk.


Förlåt.

 
__________________________________________________________________________________

En Hyllning till Thorsten

31746-5
Thorsten Flinck och Ola Salos cover på "Dansa i neon". Vilket mästerverk. Jag ryser av åtrå och bubblar av generat skratt. Fan vad glad du gör mig Thorsten.

Thorsten, din djupa stämma, din nedsupna knarkiga bullerröst som skrikits hes i dina Dr Glas-uppsättningar på Dramaten och Arbisteatern i Norrköping. Det är fantastiskt. Jag var tvungen att köpa din nyutgivna skiva.
Som en välbärgad välgörare sökte jag mig till Skivfönstret utanför Ringens Centrum på Götgatan. Andäktigt skred jag fram till F-hyllan. Där låg Du bland Fatboy Slim, Full Devil Jacket, Samantha Fox, Five och Fishbone. Skivomslaget: En bild på dig i gustavianskt manér, där du sitter i grensle över en snirklig matsalstol från sent 1700-tal och ler. Din nytillkomna bukfetma doldes väl bakom stolsryggen. Som tur var.

Jag suckade förtjust när jag halade upp 199 kronor jämt och tänkte att hemlösheten kanske var ett minne blott efter detta ödmjuka bidrag till en av de utslagna.

Skivköpet skulle bli som Bloody Mary-effekten den där söndagen, tänkte jag romantiskt. Alla Thorstens skivor skulle säljas ut i skivbutikerna, efter att jag köpt denna första.

Bloody Mary-effekten som uppstod då och Millish gick ut på lokal efter en hel helg i nykterhetens trista tecken. Då vi satt i baren strax före midnatt och kände hur det brände till i magen. Hungriga, men med GI-metoden i bakhuvudet beställde vi varsin Bloody Mary. Den allra matigaste gamla 80-talsdrinken. Bästa bantarknepet från Dallas dessutom.
Vi satt där i baren, såg bartendern i ögonen och sög på den rejäla sellerin. Vispade runt den röda tomatjuicen med våra sorgkantade naglar, som sotats av smink tidigare på kvällen.
Fem minuter senare skrider en snedluggad överkulturig Konstfackstjej fram, helt klädd i svart och med Acnejeans i stuprörsmodell. Med den vita skinnlappen övertejpad med svart gaffa såklart. Hon beställer en Bloody Mary. I nästa minut är det dags igen. Musikerkillen i rutskjorta och med okammat halvlångt hår. Han sneglar på våra drinkar.
–Bloody Mary tack!

Snart fanns Bloody Maryn i var mans hand, överallt vart vi vände oss. Bartendern tittade menande på oss och sa att de aldrig sålt mer än 5 Bloody Mary i rad förut. Och nu var sellerin slut för kvällen. Bloody Mary-effekten döpte vi det till.
 
Nu skulle mitt köp Thorsten skiva bli som början på en Bloody Mary-effekt. Alla jag känner skulle tro att Thorsten var het som en bakpotatis, när jag i tysthet och med pokeransikte slängde på hans skiva på alla mina fester. Tiotusentals kronor skulle ramla in för min kära, galna, svartögde prettoman. Snart skulle han få råd med handpenningen på Föreningssparbanken och tre års hemlöshet skulle vara ett tråkigt minne blott.

Vilken barmhärtig välgörare jag var, vad varmt det kändes inombords!

Jag går hem och lyssnar andäktigt. På Thorstens monolog mellan verserna och Olas sång i krystad falsett. Och på melodiösa mellanslingor av munspel.

Jag ser dig framför mig Thorsten, då du gravallvarligt med med vänskapstämma instruerar Ola innan ni kör er tredje repetion av låten. Ni har tryckt på Rec.

-Ola, kör du... Så..så, så hänger jag på där vettu.... Ja å...  (host).. Sen sluter vi upp i slutet i ett gemensamt cresendo...

 Med arrogans viftar du till Ola som tar den första svajande tonen.

-Älskade...:

Mitt i en storstadsdjungel
Bland betong och stål
Utan mening utan mål
Finns vi två
Men när natten vaknar
Tänds ett sista hopp igen
Och en eld jag saknat
Den flammar upp
En gång

När vi ska dansa i neon
På vår resa genom natten
Vi ska färdas i en symfoni
Mot gryningen
Och vi ska dansa i neon
Bortom ropen, bortom skratten
Vi ska fångas av en melodi
i skymningen

När det har blivit morgon
En helt vanlig dag
Du finns inte längre kvar
Det är bara jag
Men när natten vaknar
Tänds ett sista hopp igen
Och en eld jag saknat
Den flammar upp
En gång...


Köp Thorstens skiva. 
__________________________________________________________________________________

Det här med barn

Tänk att träffa en man med barn. En tvåbarnspappa. Det verkar ju vara något man får räkna med då man börjar närma sig de trettio. Jag skulle vara det tredje barnet: Tonåringen.

- Jag skulle vara ute och shoppa, hänga på krogen och supa medan han åkte iväg på sina kollo-kvällar och familjemiddagar.

- Jag skulle alltid känna mig svartsjuk på kidsen för att jag ville ha honom för mig själv. Ungarna skulle vara ivägen för vår blomstrande kärlek.

- Om mornarna skulle jag sitta och smygsnegla på de perfekta, prydliga små varelserna och kasta små hatiska blickar på Honom som torkar deras redan rena ansikten med lyxiga våtservetter.

- När jag vill ha bilen för att åka och träna har han för länge sen snott den för att skjutsa de små liven till pianolektioner, hockeymatcher och scout-träffar.

- När vi sitter där i vardagsrummet framför tvn skulle jag försöka få iväg Honom till sovrummet, men det skulle bara sluta med att den ordentlige familjefadern vänligt men bestämt skulle avfärda mig med ett:   ”Inte nu älskling”.

- När jag vill äta oxfilé och starkostar hemma i villaköket kommer Han att propsa på grillkorv och pommesfrites.

- När jag vill gå på romantisk resutarang och dricka dyra viner skulle Han föreslå ett ”Happy Meal” på McDonalds.

- När jag vill hänga på Medis och dricka bärs föredrar han rosa lemonad på en filt i Hagaparken.

- När jag vill åka båge till nord-Norge föredrar han husvagnsemester på Snibbens sommarcamping i Härnösand.

- När jag vill äta italiensk lunch på Café Montmartre föreslår han en stärkande husmanslunch på ”Lasses Matstuga”, kids inkluded.

- Jag skulle åldras i förtid av ungarnas påhitt. Få bekymmersrynkor och ihopsnörpt överläpp.

- När jag vaknar har står han visslandes och lagar lunch till barnen, vilket är deras andra mål för dagen. Jag är bakfull och äter pyttipanna till frukost.

- När jag vill dra till Saint Tropez på solsemester föreslår han Skara Sommarland med Bert.

- När jag gör allt för att bibehålla min unga kropp i någorlunda trim inhandlas det fettbildande livsmedel såsom chips, läsk och ostbågar. Avnjutes gärna skrikandes  och gormandes framför Gladiatorerna på TV4.

- När vi ska gå på lyxig shoppingtur hamnar vi på OBS Klädmarknad eller Factory Outlet i Kungens Kurva.

- När vi ska köpa saker till hemmet förkastas mina förslag på kitschiga inredningsdetaljer. I stället ska det investeras i specialbeställda pedagogiska leksaker och karaokemaskiner.

- I badrummet ligger min Beauty Box nedslängd i ett hörn till förmån för skötbord, Pampers Wet n´Dry och diverse badankor.

- När jag ha en romantisk hemmakväll med mycket sex i avancerade ställningar, förespråkar han Fia med knuff med hela familjen vid köksbordet.

- Mina frigida tankar om egna barn skulle vara som bortblåsta bara efter några veckor. Så då skulle jag sitta där ensam på ålderns höst och undra vafan som gick snett.

- När jag exploderar av ilska, klappar han mig överseende på axeln och går sen iväg för att trösta sina upprörda små älsklingar.

- När jag vill gå och se svåra franska filmer hamnar vi i stället på "Shrek 3" och "Morsan, farsan och Tsatziki".

- Hemma går skivspelaren varm med musik som "Hits for Kids 2005", "Smurfhits 57" och "Crazy Frog".

- När jag vill gapa, skratta och prata vitt och brett om saker, tystar han mig och säger ”För barnens skull”.

- Kylskåpet är rensat på lax, chèvre, oliver, vinegretter. I stället kan man finna rovor, mjölk, potatis och Findusrätter.
And we´re just one of those Biiiiiig Happy Familys.


__________________________________________________________________________________

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!