Fruktansvärt just nu

Veckans Fruktansvärt just nu:image949
Bootcut. (luftiga sommarjeans)image950
Foppa-tofflor.


Foppatofflor vinner.

Giftasvuxen

Karin Ström satte ord på det. Helt klart. Jag är inte heller giftasvuxen.

"Överallt - i tunnelbanan, i tidningar och på TV - ser man människor som på något konstigt sätt lyckats bli stora vilket får en att tänka "hm, de är nog dem som världen tillhör". Det är dem folk pratar om när det snackas om differentierade momssatser, avtalsförsäkringar och arbetsmiljöutbildning. Hjälp. Bäst att jag gömmer mig så de inte upptäcker att jag aldrig orkat öppna det där orange kuvertet."

Jag beskrev något likande i en novell för ett tag sen.


Kåta hundar

image948
Jag tycker inte om hundar. Hundar luktar illa. Hundar älskar tydligen att sladdra runt med sin blöta nos på mina strumpbyxebeklädda ben. Hundar har ingen personlighet. Man kan behandla hundar väldigt illa och ändå viftar de på svansen helt iq-befriat. Hundar bits ibland. Hundar är äckliga och stoppar ner sina huvuden i papperskorgar. Hundar är kåta.

När jag ser en tax avlånga kropp kommer jag osökt att tänka på en sån där slice-maskin i rostfritt stål. En sån man skär skinka med. Inte för att jag någonsin skulle stoppa en tax i en sådan och sedan breda ut den på ett avlångt silverfat med salladsgarnityr, så ond är jag inte, men jag bara säger det: Jag acossierar till en slice-maskin. Det är så mycket... kropp.

Idag hade jag väldigt mycket att göra på jobbet - Idag fick jag väldigt lite gjort på jobbet. En tax och en tax juckade hejdlöst dagen lång i min högra ögonvrå. Jag tror att de försökte ligga med varandra. Jag undrar stilla om hundägarna tänkte på att det är svårt att producera tv när man distraheras av djursex.


(Jag inväntar nu lynchmobben med palestinasjalar och bvulgursmulor runt munnen)

Slutkvarnat

image946
Jaha. Så var det
slutkvarnat. Men misströsta ej alkade bröder och systrar. Carmen is still going strong.

Det nya svarta

image945
Uttrycket "Det nya svarta" är inte det nya svarta. Jag läser det överallt. Kom igen. Det har gått två år nu sen jag hörde uttrycket första gången. Det börjar bli lika uttjatat som
latte.

Jag tänker på min trans-väninna

image944
Artikeln om
transan Claes Schmidt i Svd idag gjorde mig glad! Ämnet behöver uppmärksammas för att minska fördomar och öka förståelsen för de som känner att de begåvats med personlighetsdrag från båda könen. Jag tänker på hur svårt min trans-väninna har det, trots att honhan innerst inne är lycklig över sin kvinnliga sida.

Honhan lever som man och har inte vågat komma ut på riktigt ännu, allt på grund av omgivningens brist på acceptans eller rädsla för det okända. Honhan är rädd att förlora sitt toppjobb och är rädd för att förlora sina vänner, ett grabbgäng som inte har någon aning om hennes transerier.

Honhan har berättat för sin flickvän som de första veckorna var helt chockad. Men de älskar varandra och försöker lösa det här tillsammans. Det tycker jag är fint. Jag hoppas att fördomarna blir färre i framtiden och att vi kan lära oss att acceptera transexualism och transvestiter på samma sätt som homosexuella och andra minoriteter.

Jag har både surdeg och vallmo

image943
Hamnade på
Bondens marknad. Farbrorn bakom bröddisken bar vit mustasch vilket gjorde att jag råkade stanna till lite för länge. Jag hade utan att tänka på det gått på trix Nr 1 i försäljartrix-manualen, att få kunden att stanna och titta på utbudet.

"Do ska köpa bröd huh?
"Eh ja.... Jag tror det..?"
"Jag ska visa. Fyyyyra sorters bröd. Do ska smaka ALLA!"
"Kejrå"

Började tugga i mig de halvtorra brödsmulorna utan att ha något att skölja ner med. Log förstulet mellan idisslingen medan mannen stirrade på mig för att få sig ett utlåtande.

"Ja, det var gott."

Han fortsatte stirra.

"Ja alltså, VÄLDIGT gott." sa jag med ett osäkert leende.

"Jaaa! Jag veeeet, men.." Han gestikulerade vilt. (Mumlade säkert mamma mia också när jag inte hörde.) "Men vilket ska do HAAA?"

"Jaha! Ehm. Jag tar ett surdegsbröd. Och ett vallmobröd. De där två i mitten är inget för mig."

"Micket micket bra! MIIIIICKET bra!" skrek han. "Det visar att do har lite av det gamla och visa i dig. Do ha lite surdeg i ditt liv. Men du ha OCKSÅ det moderna och ungdomliga. Vallmobrod. Do vara micket, micket lycklig!"

Han fullkomligt strålade. Han lutade sig förtroligt framåt bakom bröddisken. "Do vet, de flesta av de onga. De ha  bara ljusa Vallmo."

Varför debattera - medelklassen vinner.

image942
"Varför älskar alla att hata medelklassen? Ingen vill vara det, påfallande många är det. Att avfärda något som "medelklassigt" har blivit en bekväm position för lata och självutnämnda underdogs."
skriver Gabriella Håkansson och Malin Ullgren i DN idag.

Det får mig osökt att med enkel matematik räkna ut vilken klasstillhörighet skribenterna själva har. Jag känner ett krypande obehag i magtrakten.

"Den som utnämner sig själv till offer och underdog gör anspråk på att ha just det som Walter Benjamin skrev om varan (och som me­delklassmänniskan påstås sakna): autenticitet.

Här är kroppen ett viktigt inslag i debattörens vapenarsenal eftersom kroppen förväntas stå i förbindelse med verkligheten. Att ha en "riktig" kropp med "riktiga" begär blir ett bevis på autenticitet, medan medelklassmänniskans kropp och begär har disciplinerats så hårt att hon tappat kontakt med verkligheten."


Men på vilket annat sätt kan vad de kallar kultur- och medieklassen och arbetarklassen kritisera medelklassen, än genom att förkroppsliga sina argument med faktiska erfarenheter?

När de skriver "Men så som "medelklass" har använts under det senaste debattåret är ordet på väg att bli en slö gest." motsäger de sig själva. Ordet är mer laddat än någonsin, därav lämpligheten att just idag skriva en artikel på DN:s kultursidor.

De fortsätter; (om ordet medelklass, en slö gest )"En retorisk figur frikopplad från politisk analys som nöjer sig med att bygga vidare på gamla idéer om medelklassens beteenden och effekter på samhället."

Det kan bero på det inte behövs någon politisk analys, då medelklassens beteenden och effekter under ytan ser likadan ut som den gjort i årtionden.

Varför oroa sig, det spelar ingen roll! Medelklassen vinner alltid.

Högtidsböl

image941
Jag högtidsbölade igår. Ni vet som jag alltid gör på högtider. Och egentligen gör på alla sorters tillställningar. Så fort det ska hållas tal eller sjungas skira sånger- bölar jag som en gris.

Det var på Anna-Marias 30-årsfest. Dans-Lisa höll ett egenkomponerat tal för henne igår, och det var precis ett av de tillfällen jag talar om. Jag försökte sitta rakt upp och ner och se väldigt cool och oberörd ut, precis som alla andra men det var stört omöjligt. Redan vid de första orden kände jag hur det högg till i hjärtat.

Lisa ställde sig mitt i rummet, inför alla AMCs vänner och inför hennes familj och berättade om deras vänskap. Med en inlevelse utöver dessa världar berättade hon om hur deras vänskap känns innuti.

"Vår vänskap är så mycket. Det fina råd, det är när jag håller dig i handen och vi springer nedför Götgatan och skriker "Väääästerbrooon"! Det är prat hela natten. Pasta med ketchup. Och så enkla saker saker som en glass i solen."

osv..

Jag tänkte på millish. Exakt så var det! Nu fanns det ingen återvändo. Snörvlandet satte igång på allvar och jag torkade tårarna hejvilt med ett extremt fånigt leende på läpparna. Jag saknade millish, samtidigt som jag berördes över hur fin Lisas och Anna-Marias vänskap var.

Jag blir sådär blödig på tillställningar. Jag gråter på alla bröllop, jag bölar när pappor håller tal och jag lipar när någon ska sjunga en sång.

Det pinsammaste var nog när jag jobbade på Mittnytt på Svt och skulle göra ett kort inslag om skolavslutningen på en lågstadieskola. Hela kapellet var upplyst av sol och förväntansfulla vackra små barn. De var finkammade, vitklädda och helt rödblommiga av pirrigheten. Jag mindes hur det kändes att stå där och ha sommaren och världen framför mina fötter.

Jag växlade några ord med rektorn, intervjuade de rara små barnen och följde med fotografen när han tog bilder. Allt gick bra ända till de tog ton.

ungarna: "Den blomstertiiiiiiid nu kooooomer. Med luuuust och fäääägring stooooor"

BUÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄH! UÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄH! SNYFT SNYFT. UÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄH!

Fotografen glodde irriterat på mig. Ville väl tillbaka till kaffekoppen på redaktionen.

Ljudtekniker

image939
Ni kanske inte tror det, men det här är faktiskt en ljudtekniker. Så här kommer inslagsproducenter, fotografer och ljudtekniker att se ut under
sjukhusproduktionen i sommar.

Googla "Krossad Kärlek"

image938
Halv apelsin någon?

Googla "Krossad Kärlek". Gissa vart man kommer då? Jo: Till marlabloggen. Nr 6 på listan. Tihi!

Något annat spexigt: Prova att läsa det här inlägget ända fram till meningen "Efteråt: På sin höjd en nick", men läs det i stället som om det vore en kärleksrelation. Jag säger det igen: Tihi!

The Sartorialist

image936
Scott schuman med bloggen The Sartorialist älskar Stockholm.
DN skrev om honom i början av maj och hans modeblogg är en av de få modebloggar jag orkat kika i, då de flesta är urbota tråkiga och totalt meningslösa.

Vid det här laget har han antagligen lagt ut alla bilder han tog här i Stockholm. För fler modeeeerna Södermalmare kan det inte finnas. Eller? Scrolla ner och se bilderna här!
marlas enkla grupp-psykologi

image937
Alltså. Jag är in love i mina nya arbetskompisar. På riktigt alltså!

Men det är ju enkel gruppspsykologi. Jag har upplevt det ett tiotal gånger nu, hur det fungerar när man hoppar in i ett nytt och intensivt projekt. Jag måste sansa mig och försöka komma ihåg det.

Marlas amatörsammanfattning:

Ett 12-veckorsprojekt:

- v 1 - 2. Alla är lite osäkra, känner på varandra. Alla vill hitta sin plats.

- v 3. Alla tar en lättnades suck och har hittat sin roll. Slappnar av, slutar fokusera på sig själv, fokuserar på de andra.

- v 4 - 8. Förälskelse uppstår. Man kommer varandra nära, man är förtrolig, man känner att man har mycket gemensamt.

- v 9. En konflikt uppstår. Man kanske inte är inblandad själv, men någonstans i gruppen börjar några hata varandra. Antingen löses konflikten eller så förpestar den vardagen.

- v 10- 11. Man oroa sig över slutet på projektet. Blir blödig, tänker att man vill fortsätta jobba med de här personerna!

- v 12. Man lovar varandra dyrt och heligt att hålla kontakten. Man tror att man skaffat sig vänner för livet! Projektet tar slut.

Efteråt: På sin höjd en nick i korridoren.

Jag är fullt medveten om detta. Men ändå: Vi är tre redaktörer och triokemin är bättre än jag vågat hoppas på!

Kufen - I love him. Mitt första intryck var att han var en kuf och han vet om det. Men nu garvar jag ihjäl mig! Han har lång erfarenhet av tv och det märks. Han får mig att skratta varje dag. Faktum är att jag ler bara jag ser honom! Vi har kul ihop.

Dalkullan - Hon är smart, söt, enkel, naturlig och jordnära. En fantastisk organisatör till skillnad från mig. Så grymt profsig!

Fortsättning följer....

Mannen med luggen

image934
Mannen med luggen. Jag var sexton och han fascinerade mig. Det första jag tänkte tänkte när jag såg honom var att jag ville veta allt om honom.


Det där luggkantade originalet. Hur han fönade den, hur han smekte det rundspretande borstskaftet mot den för dyra pengar välfriserade, gardinformade inramningen av hans runda mon chi-chi-ansikte.

Han skulle vara min chef. Men hur skulle jag någonsin kunna respektera en man med en lugg knivskarp som en träpanel i björk mot en blekaprikos vägg?

När han talade rör sig hans nervösa intetsägande läppar, och hans Göteborgska ord kom stötvis. Men luggen- den var stilla. Som betong. Som ett blekbetsat staket. Som en enfärgad 70-talsgardin.

Jesus. Vad ful den var. Jag kunde inte sluta stirra.

För ett par månader sen såg jag honom igen, på avstånd. Den var kvar. 13 års lugg.

Vem är han? En dag kanske jag uppsöker hans frisör. Betalar honom och pumpar honom på information. Får höra luggmannens motivering till frisyrvalet. Kanske kan jag få klarhet, slippa ligga sömnlös på nätterna. Och undra. Kanske kan jag en dag få vetskap.

Aggron

image933
På tal om
den här debatten. Här tänkte jag att alla som tycker om att författa elaka, arga och nedvärderande kommentarer ska skriva. Varsågoda. Få ur er all er ilska. Jag är beredd att ta emot alla möjliga former av personangrepp så länge de inte består av direkta hot eller kränkningar. Jag har noterat att behovet finns och det är något som jag får stå ut med som ocensurerad bloggare. Efter det tänker jag gå vidare och fortsätta skriva.

Puss & Kram /marla

Hatbrott mot HTB-personer dissas i polisutbildningen

image932
Jag blev väldigt väldigt sur nyss. Jag minns
mediedrevet och debatten om Facundo Unia 2003, efter att han misshandlats på öppen gata under Pridefestivalen. Jag minns hur engagerade journalister, polismyndigheten och politiker var i HBT-frågor. Och vad läser jag nu i DN? Jo att Polishögskolan tar bort HBT-kurs ur läroplanen.

Varje dag anmäls 3 nya hatbrott, hatbrott med rasistiska eller homofoba förtecken, enligt kriminologen Eva Tibys forskning som visserligen har några år på nacken vid det här laget (2004).

Om svenne bananer, nazistiska skinnskallar och National- och Sverigedemokrater tar till våld för att motverka homosexuellas rätt att existera, ska det inte även fortsättningsvis vara ett prioriterat område i polisutbildningen?

Vad tycker vi om det här vänner? Karl? Min transexuella väninna? We fucking hate it.

När jag lägger ut mitt liv på nätet

image931
Fick frågan. "Hur känns det att lägga ut sitt liv på nätet?"

Jag gör det inte. Ni vet inget om min mamma, inget om min pappa. Utom kanske någon bra sak, eller någon sak som inte går att ändra på. Ni vet inte vad vi bråkade om den där gången då jag var sexton.

Ni vet inte om jag har fjärilar i magen för att han kysste mig adjö igår. Jag skriver det aldrig.

Ni vet inte vem jag vaknade med häromsistens. Ni vet inte om jag känner mig ensam just nu eller om det var för en månad sen.

Ingen vet om det var en flicka eller pojke som kallade mig baby.

Ni vet inget om min syster, inget om min bror. Ni bara vet att de finns.

Ni vet inte om jag är glad eller ledsen. Förstår ni ens? Märker ni när jag vill vara elak? Eller när jag vill få er att skratta tills magen gör ont?

Ni vet inte att jag dansade mig svettig igår då ni fick läsa om promenaden i Tanto.

Ni vet inte mina vänners dåliga sidor.

Ni vet inte om jag hämnas när jag skriver om kärlek.

Ni vet inte hur ont det gjorde när jag skrev om smärtan, fast ni fick läsa den idag.

Ni vet inte hur mycket jag älskar.

Jag vet.

Prat om saker som gör att vi skrattar tillsammans

image930
Det var en gång, jag vill inte säga när, som jag hamnade på en middag där samtliga gäster av någon anledning tycktes ha stoppat upp en pinne i röven. Det skulle enbart diskuteras karriärer, status, design, inredning, kläder och bostadsrätter. Det tråkade ut mig kan man säga. Man kan även säga att middagen ungefär var som en långdragen novell jag skrev för något år sedan.
"Prat om saker som gör att vi skrattar tillsammans." Varsågoda, var med och känn matsalsångesten.

Att vänta på svar

image929
Art:
Jamin

Tänk förr. När man kommunicerade öga mot öga och aldrig behövde känna vänta-på-svar-frustration.

Svenssonlove

image928
Bakade varma härliga scones så här på en söndag och bjöd hem min fina vän
Henrik på brunch. Vi pratade om hur det var att ha någon länge. Så här var det för mig, varken mer eller mindre:

I hans famn, andas in hans doft och veta att det var vi för alltid.

Planera framtid och ha livet framför våra fötter.

Ringar på varandras fingrar och bråk om tvätten. Storhandla på Ica Maxi och köpa en fin manströja i present.

Glad då jag kom hem och han var där. Skönt att krypa ner bredvid honom på kvällen. Värmen i bröstet.

Lättnaden då vi var två om problemen.

Stoltheten då han charmade mina vänner och skojade med min mamma.

Hitta en lapp i jackfickan där det står att han älskar mig.

Vakna på vintern, vi är lediga. Sträcka ut armen och han är där. Jag är frusen. Krypa in i hans famn, känna hans varma kropp.

Veta varenda millimeter.

Hitta min gröna tandborste, han har lagt den ovanpå hans röda. Jag ställer dem upp mot varandra som en ståkyss. Han hittar dem, gömmer dem längst bak i toalettskåpet, min gröna under sin röda. Jag hittar dem igen och så fortsätter det.

Resa bort, känna press. Allt ska vara bra men nåt känns fel. Prata prata prata hela natten, lösa problem, vakna morgonen därpå, allt okej igen.

Gå längs stranden, bada ihop. Kyssa varandra under vattnet, känna hans stånd. Gå hem till hotellet, ha sex och somna svettiga.

Stressa varje morgon, han borde skynda sig på toaletten. Irriterad. En snabb kindpuss, hej då och vi ses i kväll.

Promenera, inte kunna sluta titta på honom.

Ringa flera gånger om dagen. Bestämma tid, mötas upp, kyssar på stan.

Bråka fulla. Vara jättearg, känna hat, såra varandra. Säga förlåt, känna skuld, ångra varenda ord.

Ha skön sex, kyssa varandras kroppar, titta djupt i ögonen. Lova att aldrig mer bråka, fläta in våra fingrar i varandras.

Vara i samma rum fast inte märka det. Känna ingenting i flera veckor.

Skratta fulla med hans vänner, de säger att jag förtrollat honom. En av hans vänner är ledsen för att han aldrig ringer, en annan är glad för att han är lycklig.

Gå och träna ihop, lösa problem ihop, laga mat tillsammans.

Se förjävlig ut. Villkorslös kärlek.

Han har det jobbigt ett tag, han är låg. Jag tar på mig en fin klänning, överraskar honom med tända ljus och en middag och massage. Vi älskar i flera timmar.

Tvivla på om han är rätt.

Han frågar om barn, jag blir rädd. Jag frågar om han vill gifta sig, han blir rädd. Han knuffar ner mig kramar mig och säger att vi har det bra som vi har det.

Känna lycka i flera år tillsammans. Aldrig känna ensamhet. Sen tog det slut.

Tips från coachen

image926
Hade äran att käka middag med ett riktigt proffs igår kväll. Frilansjournalisten och skribenten
Jane Magnusson. Passade på att mjölka henne på info och håva in lite tips från coachen så att säga. Jag beskrev min ångest över alla texter som ligger hemma och andas och aldrig skickas iväg till några redaktörer.


"Slå ihop flera texter till en. Och: Tänk inte att precis allt ska vara det bästa du skrivit."


Tack för det! Sen blev vi lite fulla ihop och snöade in på konstsim, jamaicansk getgryta, svensk kontra kanadensisk flyktingpolitik, Singapores lilla charmiga renlighetsfascism mm. Det visade sig att hon bott Singapore i sex år till skillnad från mig som var där en vecka men ändå. Det faktum att man kunde gripas och få dryga böter för att man slängt tuggummi på gatan tyckte vi var lite gulligt. Samt att klasskillnaderna är i det närmsta obefintliga.

De snygga männen i sällskapet fick inte en syl i vädret, på tal om det här. Med höga skarpa röster avbröt vi dem och tog ton. Så det så.


Lycklig!

image925
Jag och min barndomskompis Sofia. Vi har varit bästa vänner i 24 år.


Jag mår så jävla bra. Jag vill bara säga det! Hela kroppen är fylld av sköna endorfiner. Var kommer de ifrån? Det måste vara mina grymma vänner. Eller så det kombinationen: work out - nytt jobb - no men.

I´ll kill her

image923
Här:
Klicka på SoKo.

Lyssna på andra låten "I´ll kill her". Lyssna på simpla men sköna texten. Lyssna framför allt på den fantastiska hesa rösten och den franska accenten.

Nu ska jag till sjukhuset och röja runt bland personalen.

Favorituttryck

image922
Mannen på bilden har inget med inlägget att göra

Man har hört det på a-lagsbänken i Björns Trädgård. Man har sett det på pundarfilm. Man har skojat om det. Det är mitt favorituttryck. Jag skäms alltid dagen efter när jag med skrovlig röst dragit den: "Vilken jävla resa!" Jag får fan skärpa upp mig.

Det var min mamma

image921
"Det är inte du, det är systemet."
skriver Katrine Kielos i SSU:S tidning Frihet. Själv har jag aldrig känt mig som ett offer för systemet.

"Krusa aldrig en karl"
sa min mamma. Vi skrattade ofta åt det, men kanske påverkade det mig mer än vad jag tror. Ska jag tacka min mamma för att jag aldrig drabbats av systemet?

Jag citerar Kielos och kommenterar:

"Det är inte flickan som väljer att under mattelektionen i årskurs fem tyst stirra ner i bänken och låta killarna prata. Det är systemet."

-Jag har aldrig någonsin stirrat ner i bänken och låtit killarna prata.

"Det är inte tonårstjejen som väljer att inte kunna få orgasm och känna äckel för sin egen sexualitet. Det är systemet."

-Never happend. Visst nämnde mina föräldrar det var bra att "hålla på sig" för att slippa kallas för skolans madrass. Men orgprobbs? Äckel för min egen sexualitet? Inte en chans.

"Det är inte den unga mamman som väljer att hämta från dagis varje gång hennes son blir snuvig. Det är systemet."

-Aint gonna happen. Åker hellre och gör en dansk insemination än hookar upp med en mansgrisig karriärist som hellre kollar på fotboll och spelar multipoker än bryr sig om sina barn. Jag träffar heller aldrig sådana män. Faktiskt. De pappor jag känner är i allra högsta grad lika ansvarstagande som mammorna.

Jag vet att det stämmer. Jag vet att kvinnor misshandlas, flickor förväntas tiga, flickor prioriteras bort. Jag vet att tjejer tafsas på, kallas hora, blir våldtagna, blir utsatt för sexuella trakasserier på sin arbetsplats, ser manliga kollegor göra raketkarriär trots likvärdig kompetens. Men det har inte hänt mig. Förtränger jag? Vill jag inte se? Ska jag tacka min mor? Varför har jag inte drabbats av "systemet"?

Jag behövde aldrig någon hammare för att krossa partriarkatet. Kanske fanns hammaren i mig.

Kielos avslutar:

"Även om den lilla flickan inte själv har valt att sitta tyst på mattelektionerna så kan hon välja att prata. Samhället kan skapa henne ett utrymme. Och även om den unga kvinnan inte har valt sin oförmåga till orgasm så kan hon välja om. Samhället kan skapa möjligheter för henne att bejaka sin sexualitet. Och den unga mamman som visserligen inte har valt att hämta på dagis varje gång sonen blir sjuk kan sluta. Samhället kan ge henne möjligheten att bygga en identitet på annat än moderskap. Och även om ingen kan återuppliva de 200 miljoner kvinnor som fallit offer i det globala könskriget så kan vi bit för bit och åtgärd för åtgärd närma oss en fred. Det är inte systemet som kan förändra, det är du."

Det är du. Det är jag. Det var min mamma.

Bloggosfärvärldsförminskning

Helt surrealistiskt. Bloggaren och journalisten AnnaaM vars (stundvis) vassa tunga jag gillar skarpt, har tydligen träffat en gammal kollega till mig. Jag har ingen aning om vem det är, men orden värmde. Åh vad de värmde!

Castingen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala

image920
Redaktionen har hittat hittat några snackiga, duktiga och roliga människor här under castingprocessen. De flesta jobbar på Akuten, men även på Onkologen, plus en del ambulansjukvårdare. Tyvärr är de flesta män, vilket är ett problem som nästan känns pinsamt klassiskt. Var är alla balla tjejer?

Vi presenterade några av de personer vi tyckte skulle passa in i programmet för kanalen och de gillade våra förslag. Från början var det ca hundra personer som ville vara med i dokumentärserien på TV3 som ska sändas fyra dagar i veckan i höst.  Av de ca hundra personerna har vi hittat runt tio pers som har det som krävs. De ska vara pratsamma, roliga, gilla att figurera framför kameran och gärna sticka ut och vara speciella på något sätt.  

Just nu letar vi efter mer personal på fler avdelningar, framför allt på Barnavdelningen, Kvinna och förlossning, neurokirurgin, kardiologen mm.  Vi behöver just nu:

- Främst flera kvinnor i alla åldrar, coola lite skarpa kvinnor.
- Personer med utländsk härkomst
- Helikopter o ambulans-förare
- En manlig snygg hjälte

Sjukhusproduktionen blew my mind!

image917
Det är min första dag på
nya jobbet i tvfabriken. Min entusiasm har faktiskt inga gränser den här gången. Produktionen går under arbetsnamnet "Sjukhuset" och kommer att sändas på TV3. Vi har redan börjat arbeta med castingen av personalen, och allt från läkare till sjuksköterskor till vårdare verkar vara väldigt entusiastiska över att vara med. Programmet är en dokumentärserie (även om jag tycker att man missbrukar benämningen dokumentär i den här produktionsformen och hellre vill kalla det reality) där vi ska följa personalen på akuten och sjukhusets övriga avdelningar. En del av patienterna kommer till viss del att medverka, efter sitt godkännande såklart.

 

Programmet ska sändas fyra dagar i veckan och redaktionen är stor! En producent, en efterbearbetningsproducent, tre redaktörer (jag är en av dem) och fyra team bestående av inslagsproducenter, fotografer och ljudtekniker. Det här är så spännande just nu att jag är helt upp i varv! Räkna med många jobb-bloggar i sommar!


Bland grabbhalvor, svennar och manliga maskiner

image915image909
image916


Vi tog tåget ut till gamla tider och till vänner med ungar i fina hus på rad. Vi skulle kolla på schlager men den årliga freakshowen glittrade för mycket efter ett tag. Rastlösa drack vi lite för mycket.

I stället för att kolla på tv ville vi prata och skratta. Vi reste oss upp ifrån hörnskinnsoffan och sneakade runt och tog bisarra bilder i svenniga miljöer. Ett stort badrum byggdes om och vi låste dörren, posade friskt bland hammare bråte och bräder.

När alla föräldrar var lite fulla märkte de inte att vi försvann. Vi tackade värden och värdinnan som är världens göttigaste päron och ursäktade oss för att dra in till stan. När vi kom ut i friska luften stod en hel bunt med långhåriga grabbar i baggyjeans och hängde på rad. Det var föräldrarnas ungar från tidigare äktenskap, i åldrarna 9-14 år. De avslöjade oss på direkten. De märkte självklart att vi inte var lika vuxna som de andra i vår ålder, och de ställde hundra frågor. Om vart vi skulle, hur långa vi var, om hur det var att bo på Södermalm och om vi hade killar. Den minsta frågade varför vi inte hade några barn. "Alla stora tjejer jag känner har bebisar." Han var så rar så att jag ville äta upp honom! Millish och jag tittade på varandra och garvade till svar. Just då hade jag kunnat svalt honom levande, så söt söt söt var han!

Jag och millish gav dem en del riktigt goda råd. "Kom ihåg att alltid ha så roligt som möjligt innan ni blir för gamla. När man är i er ålder finns det liksom inga problem som är för stora, ni måste försöka ha riktigt, riktigt laj. Kom ihåg det! Glöm inte att alltid lura de vuxna ordentligt och göra massvis med spännande saker. Glöm inte att palla äpplen och framför allt: Ragga riktigt mycket brudar!"

Jag tyckte att jag skymtade en av mödrarna bakom gardinen, men det var säkert bara inbillning. När vi klicklackade oss bortåt skrek den minsta efter oss:

"Vad ska vi med äpplena till?"
Jag skrek tillbaka: "Ni ska baka äppelkaka till tjejerna såklart!"

Vi kastade oss på tåget in till stan. Kontrasten på Riche känns överflödig att beskriva.

Trädet utanför mitt fönster

image908
Lyx. LYX att ha en sån fin hägg utanför mig precis!

Sprit i parfymflaskor

image906image907
Kantig design verkar vara hett

Här lanseras Vertical Vodka av tillverkaren Chartreuse Diffusion. Här lanseras ett nytt rosévin som även mimi bloggar om. Jag associerar mest till parfym.

Tre nätter i rad

image905***Tre nätter i rad
har jag drömt om dig
I går vaknade jag bredvid dig
Och i natt sprang vi på varann
Vi kysstes passionerat
med händerna innanför varandras kläder
Vi tyckte det var hett
men sorgligt
***

Möbeltapetsererskan

image904
Det här var fint skrivet om millish tycker jag. Fina vänner jag har.

Fjåsig fjollträskare ledsen på ögat

image903
08:a-jämte anmäler "Fly Nordic" till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Han ruttnade på att alla pikade honom för att han var ifrån fjollträsk och allierade sig med Röda Korset och gick till attack. Hahahahahahahahahahahahaha! This is sick!

Det får mig osökt att tänka på när jag besöker hålan och får höra: "Va ha Stöckhölm som inte vi ha??"

Ja. Typ allt.

Finsk mustasch glesare än kalhygge

image902
We love mustach okey?

Millish satt på
Primo Ciao Ciaos uteservering på Hantverkargatan. Vem kommer gåendes med begynnande mustasch? Hasse.

"Hallå där millish! Vad gör du nu för tiden?"
Millish svarade, men blicken hade fastnat på överläppen. Den hade tydligen mycket i övrigt att önska. Den var tydligen glesare än kalhygget i Kramfors kommun.

Jag är besviken nu. Jag går och lägger mig, helt deprimerad.

Globen

image901
Ball man: "Vad gör ni? Jag är på
Sacré Coeur vid Nytorget*. Kom hit."

marla: "Vi sitter på Jerusalem Kebabs lyxiga uteservering. Fin utsikt mitt emot Gröne Jägaren. Bra underhållning: Berka, Jerka & Berit skrålar efter bärs. Lot´s of hulliganos ."

Ball man: "Vad gör ni på Götgatan? Där är ju bara turister."

marla: "Millish vill se Globen."(*marlas fotnot: Nytorget ligger i SOFO - "South of Folkungagatan". Det är där man ska bo och hänga om man är ball, även som kvinna.)


Solen, noshörningen, tranan och regnet

image900
"Solen, noshörningen, tranan och regnet". Nej jag pratar inte om spirituella svärjelser och rituella danser till monofon, trumma och flöjt- jag pratar om Friskis & Svettis. Och jag skojar inte.

I morse kunde jag knappt hoppa upp ur sängen, sån träningsvärk hade jag i marlamagen. Trots det trotsade jag muskelmakterna och knatade iväg till Friskis & Svettis än en gång.

Den här gången var det en helt annan gympalärare, nämligen Johan Mattson. Nice, tänkte jag att han tänker på hälsan också och inte bara
rotlöst irrar runt på Spy bar.

Till min förvåning var det inte den Johan Mattson jag trodde utan en gråhårig halvfachistisk gympaledare. Träningspasset var så innutahelsike jobbigt att jag flåsade som en hel säl (Jag väljer att tro att jag inte såg ut som en säl också). Passet avslutades med sprituell musik och långsamma yogalikande övningar som gjorde att jag hade sjukt svårt att hålla mig allvarlig.

Gympaläraren med mässande röst:

"Sträck er efter solen, ta djupa andetag och dra solen ner till dig så och låt värmen skina in genom huvudet, bröstet... magen...och slutligen energicentrat..."

"Tranan sträcker sig mot solen, stå på ena benet, lyft era vingar..."

"Vänd ansiktet mot regnet. Känn dropparna strila i ditt ansikte"

Nånstans där slutade jag lyssna och tänkte i stället på män, sprit och dekadens.

I´m gonna kick the monsters as

Little girl and monsters

marla 17 år

image899
Jag gjorde ett vuxentest. Enligt vuxentestet är jag 17 år. 17 år! Jag läser resultatet....


Vuxenpoäng.com - Hur vuxen är du egentligen?

Din vuxenpoäng är: 17

 
 
Tips på saker du kan göra för att få mer poäng:

Tips på saker du kan göra för att få mer poäng.

  • Är du fortfarande singel så oroa dig inte, gå ut på krogen och försök hitta någon.
  • Köpa bil.
  • Köpa hus.
  • Åka till Kina
  • Anordna vinprovning för dina vänner.
  • Börja dricka Gourmetkaffe.
  • Är du inte redan sambo är det kanske dags att börja fundera på det iallafall.


.... Och går och lägger mig med en för tidig trettioårskris.

Jag svettade runt på Friskis & svettis


Helt plötsligt utan att jag vet hur det gick till flåsade jag runt i en ring av svettiga människor i en färgglad gympasal. Mitt i ringen stod en hysterisk gayman som ömsom grimascherade, ömsom skrek kniiiiiiiiiip, presssssssa, kom igeeeeeeeeen på skånska.

Katja som är den fittaste doktorinnan av de fittaste, bar smart nog kläder som andas. Jag flåsade omkring i mina knallblå Adidasbrallor och min Fejk-jesus-tisha. De kläderna andas inte, tyvärr.

De spelade musik som jag aldrig hör. Vi sprang runt och gjorde indianhopp till Linda Bengtzing, plockade äpplen till Timbuktu och knep våra stjärtar till Rammstein.

Där var vanliga svenssons i sportiga kläder i alla åldrar och radiomusik och färgglada lokaler. Svårsöder med cigg rödvin och allt i svart, var som bortblåst och mina kinder fick en nyans av "Helena Rubenstein Red rose Nr 405" heeeelt naturligt.

Jag kunde inte låta bli att lägga av ett hästgarv mellan hoppen. Ingen annan log, utom Skåne-bögen som nickade uppmuntrande till mig.

No more smalfetma*!!

Gick hem i kvällsolen och tänkte att allt är väldigt bra just nu. Jag var lite yr av all ansträngning men kände mig varm och fri. Jag hade glömt hur det kändes att träna. Tänk att man kunde få den där smögarkänslan med endorfiner som rusar runt i huvudet och det där lugna sköna i bröstet och bruset i fingrarna och känna att armarna hänger helt avslappnat- bara av att ta ut sig lite extra!

På torsdag är det dags igen. Beach 2007 är nära. Nog för att jag kommer att sitta begravd i en tvfabrik hela sommaren, men ändå! Lite fräsch smal-snyggma har ingen dött av! Jag tänkte på Skåne-bögen och log för mig själv precis innan jag skulle somna.


* Smalfetma - När man ser snygg och smal ut med kläderna på men är helt sladdrig där inunder.

Saker jag haft tid att fnittra åt

image898
När jag är ledig sysselsätter jag mig ofta med att iaktta människor. Det här är saker jag fnittrat åt de senaste dagarna.

När jag satt vid ett bord snett bakom på en restaurang och råkade höra hur en f d medarbetare och programledare sälja in sig hos en dejt med att han "älskar barn och var trött på att gå ut på krogen". Tihi. Vilket bull tänkte jag som visste runt tio brudar han lägrat den senaste tiden, men jag såg senare att det funkade ganska bra. Tjejen glittrade med ögonen och verkade minst sagt imponerad av den rare lille ängeln. Det blev säkert åka av den här gången också.

När en fönsterputsar-rookie utanför Restaurang Sûd inte riktigt lyckades få ihop det. Han klättrade upp och ner för stegen mellan varje putsdragning. Det såg onödigt ut. Men det roade i alla fall mig där mellan kaffeklunkarna.

När en höggravid kvinna staplade förbi utanför Pet Sounds. Hennes orolige partner tog ett nervöst tag i hennes arm för att hjälpa henne, men hon knuffade irriterat bort honom och fortsatte sin vaggande i sakta mak. Partnern såg ut som ett hjälplöst frågetecken, stackarn.

När jag såg tre kräkande män på vägen hem i fredags natt. En av dem i femtioårsålden hade tagit stöd mellan två felparkerade Opelbilar på Åsögatan. Han såg inte helt kry ut. Av någon anledning tyckte jag att det var roligt, det också.

När två bajsnödiga creddbrudar gick förbi varandra i Götbacksbacken iklädda likadana Nakkna-kappor. De stirrade först på jackorna och stannade nästan till för att scanna av varandras övriga klädval. Till slut tittade de upp i varandras ansikten och fnös och gick vidare. Ja, det är sant. Jag satt i fönstret på Indigo och såg hela spektaklet.

När tre bjäbbande minihundar (ni vet såna där som jag alltid vill måtta en spark på men som jag håller mig ifrån att sparka) skällde på varandra vid Nytorget och anföll och slogs så att tanterna nästan flög i backen. Det var roligt.

När jag gick förbi Folkets Kebab och hörde ropet ända ute på gatan:
EN ROLLE!

Sen är det ganska roligt att jag lyckades svulla i mig en liter vaniljglass häromkvällen. EN LITER! Det är ett halvt big pack.

Mustaschodling

image895
Hasse skriver
"Tack alla kompisar! Jag tog ett jätteskutt och lämnade både Settman och en del andra långt bakom mig. Nu ligger jag på en betryggande tredjeplats, och mustaschen- den frodas. Tack än en gång. /Hasse A"

Uppmaning:
Fortsätt rösta!
Fundering: Tänk om den är blond?

Stor designspecial - Tom dissar och hyllar rätt retro

image893
Det mest innovativa Tom såg hos farfar - ett krossat fönster

(Tihi!)

Läsvärt för oss förvirrade bönder:
Sir Huus bloggar om dina skurkar och vänner i retrohärvan

millish blev stoppad på gatan

image892
Det var någon
modesajt som tyckte att hon hade balla kläder, kolla!
Sorry millish. Men allt sånt här åker upp på marlabloggen.
                                        SNYGGO!

Sjukhus-tv

Nu är det klart. Jag ska jobba med sjukhusreality på TV3. Stort projekt, vi är TRE redaktörer! Det känns kul. Och cashen ska in!

Glöm inte att kolla på KOBRA i kväll Kl 21.30, Svt 1. Om Zeigeist.

Müsli

image890
Hej. Jag har fina stövletter. Nu sitter jag och äter müsli.

Den sista femhunkan

image889
Nu blir det lite tjejigt här. Tro inte för en sekund att detta är en äcklig modeblogg. Men:

Drev runt lite planlöst på Södermalm. Det händelseförlopp som sedan utspelade sig var omöjligt att förhindra:


Går förbi en skobutik. Ser de mest bedårande mormorstövletterna med sidenband jag någonsin sett. Det står marla på dem. I neon. Som av en osynlig kraft i den närmaste slits jag in i butiken. Butikspersonalen ler mot mig. Jag trär försiktigt på dem på fötterna. De sitter som gjutet. Tar några steg. De är fantastiskt sköna, vackra, underbara. Halva priset.

Men mitt förnöjda leende stelnar snart. Fan. Jag har ändå inte råd att köpa dem.
De nitton laxar som skulle rulla in kommer inte förrän runt midsommar. Jag har exakt 555 kronor på kontot. Jag överlägger med mig själv. Ett par skor gör mig faktiskt lyckligare. De gör faktiskt det.

Jag brottas med min beslutsångest. Ringer såklart den enda person i världen som skulle råda mig till att köpa ett par skor för den sista femhunkan: Millish. Bara för att stämma av liksom.

- Hallå-hallå. Marlan här.

- Jag hör det. Hallå-hallå Marlan.

- Vad säger du? Ska jag slå till på ett par mormorstövletter för den sista femhunkan?

- Lätt att du ska!

- Bra, tack. Hej.

- Hej.

Klick.

Nu känns det bara så grymt att känna sig som onemilliondollar för en femhunka.

Klart Hasse Aro ska odla!

image888
I morse fick jag ett sms från Hasse. Han skrev:

"Hej kompis! Hasse A här. Nu börjar Settman komma obehagligt nära mig i mustaschkampen mot prostatacancer. Jag behöver din hjälp. Smsa "kamp5 102" till 72900 så får Cancerfonden 5 spänn och jag en röst. Vill du ge mer skriver du "kamp25 102" eller "kamp50 102". Då får jag fem eller tio röster och Cancerforskningen 25 respektive 50 kronor. Du kan följa matchen på
aftonbladet.se/mustasch. Tackar /Hasse A"


Marlan vill därför uppmana samtliga marlabloggsläsare att omedelbart stöjda Hasse. Att se Hasse i en välputsad mustasch kan bli det bästa som hänt marlan i år! Ni gör alltså inte bara en insats för Hasse och cancerforskningen, utan även för mustaschälskare som mig. Rösta!

Världens finaste träd - utanför marla så klart.

image887
Jag KAN ha världens finaste träd precis utanför mitt fönster. Här kan man ana hur gigantiskt det är!

Jag dejtade en Doktor för länge länge länge sen

image885

Jag skrev:

Kära Doktor.

Damen bakom tangentbordet är din nyss funna vän Marla. Jag skriver till
dig, då jag känner att vi i lördags afton upprättade en mycket god kontakt.

I natt led jag av grava sömnsvårigheter. Jag vred och vände mig av blotta
tanken på Doktorns läppar mot mina. Jag bearbetar nämligen eftersviterna av
den tidigare diagnosen "kantstött hjärta", vilket kan göra mig något
förvirrad. En ytterst störande åkomma! Dessutom framkallade gårdagens
pubertala adolescens-hångel en viss mersmak.

Jag hörde någonstans talas om att det eventuellt ska finnas en stark
medicin-kur vid namn "Dr X", kan det stämma? Är detta något som
Doktorn kan tänkas råda bot på? Kanske redan på tisdag kväll?

/Eder Ödmjuka Fröken MarlaJag fick ett svar:


Ärade (blivande?) Patient!

Ber om att få tacka för förtroendet och låter samtidigt meddela att min kalender möjligen tillåter hembesök för medicinsk konsultation tidigast tisdag kväll. Vad gäller diagnosen "kanstött hjärta" finns i dag ett antal vedertagna behandlingsmetoder. Jag föreslår en grundlig utredning så att vi snarast kan komma till korta med de problem som bekymrar Er.

Mvh,
Dr X


Här gås det runt och kånkas minsann

image886
Mattemus och millish.

Jag vet inte vad det är mina vänner bär på, men de bär ofta på en massa saker. Det är lite väl lite rockenroll att kånka på en massa prylar jämt. Hade det varit stora svarta bags hade det varit en sak. Då hade det åtminstone sett lite kriminellt ut.

Mastodontmishmashen

image883
Idag kom jag att tänka på en saga jag skrev en gång, om all meningslöshet. Det hette
Lara Rubiröd. I den sagan rensades alla människor ut av Gurugrönguden. Han tyckte att människorna bara blev sämre och sämre och dummare och dummare. Det enda människorna gjorde var att konsumera och kolla på tv. Så han malde ner dem i mastodonmishmashen. Vi borde nog ta och malas ner snart.

Sällan är livet så snällt mot mig

image870
Nitton laxar i en laxask. Nitton laxrosa laxar i marlas laxask. Nitton laxar säger tjoff när de hoppar rakt ner i marlas laxrosa laxask. Plånbokslaxasken!


Sällan har livet och Guddan och hela jävla Tellus varit så snällt mot mig!!!!

Här har man levt på frilansruinernas brant. Här har man tuggat müsli och snattat karra. Man har vänt på kronor och rotat efter väskskrapspengar från nedre botten. Här har man hängt i barer och försökt se så snygg ut som möjligt för att bli bjuden på några ynka ölar av manliga desperados. Här har det pantats burkar, krängts prylar och gåtts på loppis. Det har snotts toapapper och tvålar från offentliga toaletter av solidarisk kleptovännina. Det har ståtts ut med anblicken av 20-åriga brats på stekarjippon, för att få svulla gratisbuféer på Öfre. Här har det ploppat upp vitaminbrists-blåsor på tungan och här har det vänslats med odrägliga släktingar för att få i sig lite husmans. Här har det dregglats i skyltfönster och här har det druckits ljumma slattar på Debaser. Här har man fått gått och kännt sig som en fistel i vännernas stjärtar. Otack är världens lön!

Tyckte jag då. Men nu säger marlan: Nitton laxar i plånbokslaxen!


Spruta ur tre hål

image882
Dagens citat,
Jane Magnussons filmrecension av Spider Man 3 i DN:

"Spider-Mans egentliga superhjälteegenskap är att han kan spruta ur tre hål samtidigt. Inte undra på att M J (Kirsten Dunst) är så hopplöst förälskad i honom."

Hähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähähä!

Paranoid-lid och mini-mano.

Tog en fika med Dans-Lisa nyss (en latte på Södermalm, höhö). Jädrans vad snygg hon var. Oj, där kom jag av mig.

Det visade sig att hon känner nån som känner nån. Som känner nån som känner nån som känner nån. De är människor och alla människor kan prata. Faktum är att de tycker väldigt mycket om att prata. Det är baske mig inget kul. Jag är inte bara
mini-mano. Jag får även stå ut med en massa paranoid-lid!

Mördarlattarna

image867


Marla presenterar Latteföljetongen:

- Del I "
Lattetjat & Latteart"

- Del II "Lattereklamen invarderar"

samt
- Del III "Veckans mördarlatte"

Vi kan nu konstatera att mördarlattarna är efter oss - även i bostadsannonserna (se bild).

Tack Mirja för din uppmärksamma notering.

When you think you've figured it all out

image866
Den här veckan har jag varje dag vaknat med en underbar känsla av att jag är ett geni.

Dessvärre har jag varje kväll somnat med känslan av att jag är en förlorare.


________________________________________________________________________________________

Mattemus kampvisa 1:a maj

image865
Idag fick jag höra talas om den:

"Jag är bakis och radikal -
Bajs på borgarna i nästa val"

Jag blir lite kär i de nykära!

image863

Mina vänner är nykära.
Yannelos är kär i sin Ida. Millish är kär i sin Michael. Sofia är kär i sin Claes. Till och med Trans-Paula har outat sina transerier och fått till det! Jag blir lite kär i dem allihopa. Då jag ser hur sötafinarara de är ihop! Love is sweeeeeeeeeeeeet...


Det är en bra dag idag

image860
Idag är en bra dag. Jag upptäckte att jag har ett eget hotell i Turkiet!

Det är trestjärnigt, vilket i sig inte stämmer överrens med min personlighet som jag tycker är närmare femstjärning, men ändå! Det är 80 meter till stranden, har 64 rum och pool. Alla mina fenomenala kamrater får plats!

Marla Hotel

"Welcome to the Hotel mad mad marla.
Such a lovely place
Such a lovely face
Plenty of room at the hotel california
Any time of year, you can find it here"

Deklarerarslackers

image859

Kl 22.30
Går sakta hemåt. Gatorna tomma, magen fylld av
Toms ratatouille och hjärtat fyllt av braprat om de viktigaste prylarna i livet. Det är kallt. Ser ner i backen, djupt försjunken i rofyllda tankebåtar som millish rott i hamn.

Hamnar plötsligt mitt i en folksamling, tittar upp. Ljuden kommer till mig, som i efterhand, helt i osynk med bilden. Bilar som tutar, människor som viftar med blanketter och gulklädda kvinnor som skriker om korv. Hysteriskt. Upptäcker snart att: Det kryllar av snygga män utanför Skatteverket. Många heta slackers. Det måste vara de som deklarerar sist.

marla novellerar 2

image858
Hon var en sån som haft det svårt. Hon var rädd att det skulle synas i hennes ögon. Det var därför hon aldrig tillät någon att titta in i dem. 

Johanna iakttog sig i spegeln. Tvingade sig. Mötte sin egen blick. Den var trött och irriterad, men trots frånvaron av glädje omgavs ögonen av trillioners rynkor. Kanske av alla hennes osäkra krystade leenden. Dem som hon tvingade sig att avfyra med jämna mellanrum för att möta livet. Hon log alltid så mycket att ögonen blev som två streck, och flackade alltid med blicken runtomkring personen. Hon klarade dessvärre inte att le längre än korta stunder i taget. Det var därför hon inte trivdes bland sin pojkväns vänner och därför hon alltid bad honom om att få gå hem. Hon uppfattades som blyg. Ingen i bekantskapskretsen visste att hon hade ständig ångest bland människor. Det var därför hon helst stannade hemma och helst av allt gömde sig bakom gigantiska tavlor, där hon målade delar av spridda tankar. När hon inte målade satt hon framför datorn eller mixerbordet och gjorde musik. Ångestladdad electro. Kanske kunde den bli filmmusik en dag.

Hon var tacksam över sin sambo. Han var en så kallad "fin kille". En sådan som hon ville slå sig till ro med, med keps, sportiga kläder och enkel personlighet. Han var den enda människan på jorden som hon kände trygghet med. Han visste om hennes ångest, han tröstade henne alltid, han förstod henne alltid när hon inte pallade. Det enda som gjorde henne ledsen när det gällde deras relation var att hon inte älskade honom. Eller jo. Hon älskade honom som människa, men inte på det passionerade sättet.

Inte som hon gjort med alla balla Inner City-boys. De som var musiker, gått på Konstfack, jobbade på Dramaten eller spelade skivor. "Don´t want no Inner City toys - cause I prefer my sweet Suburban Boy" nynnade hon. En textrad hon kom på häromnatten.

Hon mötte sin blick igen i spegeln. Drog borsten genom håret, lade ner den på sin plats, lämnade badrummet och ställde sig i vardagsrummet framför duken. Nyanserna gick i svart och neon.

Igår kväll hade de promenerat, hon och Jonas. Runt Norra Mälarstrand och kring Slottet och slutligen gamla Stan. Jonas telefon gick varm under promenaden, hans vänner tjatade om att de skulle hooka upp på någon pub. Hon hade suckat. Lovat att följa med, för hans skull. Där satt de, hans stojiga polare och deras flickvänner. Flickvännerna som hon borde ha något gemensamt med men som hon verkligen inte gillade. En av dem var extra jobbig. Hon var som en jävla igel. Flabbade högt, drog galna rövarhistorier om balla grejor hon gjort, ställde tusen frågor, vill dra med alla in i konversationen och älskade att stå i centrum. Hon var en pain in the as. Den sista bruden på jorden Johanna ville ha något gemensamt med.

Det värsta var att alla utom hon själv älskade subban. Subban anordnade fester, ringde alltid runt och arrangerade utflykter, middagar, list-uppskrivningar till vipfester och gud vet allt. Hon lämnade aldrig Johanna ifred. Granskade henne alltid nyfiket, intensivt. Försökte komma underfund om henne. Hon var den enda som inte såg en blyg Johanna, utan anade en osäker och bitter Johanna. Fan. Det var enda gångerna som Johanna verkligen njöt av sitt skal. Det var så skönt att låta subban lida, inte släppa henne nära inpå.

"Jonas, vi går hem nu" hade hon viskat i hans öra. Han log varmt och tog henne under armen.

marla novellerar 1

image857
Han var en sån som levde genom andra. Varenda beslut han tagit i sitt liv hade tagits av någon annan. Insikten var fruktansvärd och han skämdes. Tänk om någon genomskådade honom? Om någon visste? Hur patetisk han var.

Han var trettioett nu, förväntades vara en riktig man. Diskussioner kring manlighet gjorde honom alltid lätt illamående. "Är du man eller mus? MAN ELLER MUS!?" . Frågan ekade tomt i hans huvud- men svaret uteblev. Förvandlingen från mus- till pojke- till kille- till man- hade i hans fall inte alls infunnit sig. Havererat någonstans på vägen.

Hans flickvän respekterade honom inte. När hon var arg på honom sa hon många gånger att han var en mus och han trodde henne. Hans mor visste i allra högsta grad att han var en mus. "Det var sådan du föddes" skojade hon alltid med en viss skadeglädje. Hon älskade det faktum att han fortfarande var delvis beroende av henne. Det fick henne antagligen att känna sig behövd.

Vad hans kvinnliga chef tyckte ville han inte ens tänka på. Hon gillade honom. "Jag uppskattar din empati och din förmåga att lyssna", hade hon sagt en gång. Och visst, de egenskaperna hade han. Men han kunde ändå aldrig skaka av sig känslan av att hon egentligen inte alls respekterade honom, utan att han var befordrad enbart på grund av att han var så ofantligt bra på att slicka hennes välsmorda, parfymdoftande röv.

Han kände sig alltid obekväm med kvinnor. Hade alltid den där pockande känslan av att de när som helst kunde avslöja honom, slita ner skyddet- avtäcka honom. Flickvännen gillade att han aldrig umgicks med kvinnor. Så klart.

Anja. Han älskade henne sedan tio år tillbaka och ändå hatade han henne. Hon var vacker, framgångsrik, bestämd. En sådan kvinna som ingen satte sig på. Hon visste precis hur hon skulle leva sitt liv och hur det skulle se ut, honom inräknad.

Mamma-flickvän. Flickvän-mamma. Mamma-mamma-flickvän. Flickvän-flickvän-mamma. Alltid var det de som låg bakom. Betygen-check. Körkortet- check. Studierna- check. Stad- check. Yrkesval- check. Bostad- check.
 
Det var inte bara livsvalen han gjort efter deras pipa. Det var även Mamma och Anja som låg bakom alla framgångar. Klarade han till exempel en tenta var det Anjas förtjänst, inget tvivel om saken. Hade det inte varit för hennes intensiva studier när de satt tillsammans under bordslampan sken ända till långt in på nätterna, hade han inte klarat en enda. Han hade hellre legat på sofflocket eller spelat Counter Strike på nätet eller Backgammon med polarna. Eller kanske druckit bira och kollat på fotboll. Nu satt han här med en ring på fingret, en examen, en stor bostadsrätt vid Mariatorget, ett välbetalt jobb.

Alla de här sakerna som han uppnått, enbart tack vare andra, gjorde sammantaget att hans självförtroende var i botten. Det senaste halvåret hade insikten gjort att han hade svårt att andas. Ofta när han befann sig ute bland folk kände han sig uttittad. De okända människornas blickar iakttog honom kritiskt, från topp till tå. Som trålare. Han visste att han alltid sett bra ut, han hade fått mycket gratis på grund av sitt utseende. Men det var inte därför de tittade. De tittade för att han var ett skämt. Ett dåligt, billigt skämt. Det var dags att göra något åt saken.

Man måste minnas att man svullat till sista slicken

image853
marla, Sofia, millish, Mary Kry

"Man måste minnas att man svullat till sista slicken"

Ibland när man känner så lite. När trafiken rör sig i stora sega cirklar och fasaderna lutat sig mot varandra.  När bänkarna bara står och asfalten bara ligger. Då och då när alla gått och lagt sig i tid och alla ställt sina klockor. När man tror att alla gift sig och sista refrängen är sjungen, sista klunken drucken och alla klockor stannat. När man stirrar in i skärmen och rastlös letar efter känslan. Av en backe upp eller backe ner.

Det är då man måste minnas ibland när man känner så mycket. När man vill ta första tonen och korka upp. När man vill skynda framåt, skratta först och bryta tystnad. När man göttar till musik med vänner från förr. Vill ta största stegen, hoppa högst och svulla till sista slicken. När man inte kan vänta, vill betala och spöa skiten ur livet. När man vill springa till tuben, dansa sig svettig och klippa första bandet. När man ler mot okända och kickar pedalen i botten. När man är mitt i smeten och springer uppför trappan.