Han är möbeldesignerpappan

Marla novellerar:

image751

Hon klickediklackar förbi en krog på Hornsgatan och nickar åt några hon alltid ser ute. Det känns märkligt att vika av och slå in koden medan deras nyfikna blickar bränner i ryggen. Vart ska hon och vem bor där?

Jo, han bor på andra våningen och de äter Yakiniki på takeaway och skrattar medan hon ser sig omkring. Han är möbeldesigner och bor i en söderbohemig enochenhalva med gråmålade trägolv och hundra grejor och konstiga lampor och stora Stockholmska fönster.

Han har en dotter som bor hos honom varannan vecka och i hennes rum står hundra dyra japanska samlardockor på rad. Nedanför skramlar krogens klientel.


Tankarna rullar huller om buller och vinylskivorna ligger i drivor i hörnen och borden är i 50-talsteak och String-hyllorna är fullproppade av konstiga böcker. På balkongen står en antikrostig Skeppshultcykel och den ljusblå vespan som parkerats slarvigt på innergården syns från det gardinlösa köksfönstret. Överallt är väggarna är pepprade med klubbaffischer och i hallen står limiterade sneakers. Palestinasjalar i olika färger har kastats lite slarvigt på hatthyllan och tjugo manliga rockar och färglada jackor trängs på rostfria krokar.

En minimal toalett har målats i mörkt grönt och polaroidbilderna på designerpappan och hans polare ser ut som gulnat 70-tal, fast det är idag. De har nålats fast i tapeten med små vita häftstift alldeles för snett. En tvål som är himmelsblå är nästan slut, har sprickor i sig och ligger sorgligt kvar på handfatet. Hon får gå tvärsöver hallen för att komma till det gulmålade badrummet och snavar nästan över den stora kitchiga orange plastpallen. I badrummet finns ingen tvål alls och hon letar men hittar ingen och vågar inte rota för mycket.

Använda handdukar och morgonrockar i randig frotté hänger på plastiga krokar. En flickas läppglans ligger på hyllan och hon undrar om det är någon tjejs fast det kanske bara är den lilla innerstadsdottern som börjat sminka sig lite för tidigt.

De kollar på High Fidelity och han säger att han känner igen sig i huvudpersonen som har en skivbutik och fett med kärleksknas.

Filmen tar slut och de hånglar och han drar ner sin vita stora rullgardin och hans kyssar är mjuka och varma. De flyttar sig från soffan till sängen som står i vardagsrummet bara för att dottern ska få ha ett eget rum.

De har sex som man har första gången och det är hett fastän egentligen inget speciellt men de vet att det kommer att bli världens bästa. Han somnar direkt efter med kondomen på och hon tänker att han är en sån som inte bryr sig. Hon smyger upp på toaletten och sen in i badrummet och tittar sig i spegeln i hyresrättsplastskåpet. Hon är rödblommig och tovig i håret och är uppfylld av varmsköna grejor i bröstet och hon tvättar bort sitt smink i iskallt vatten och tar på sig sitt benvita secondhand-nattlinne som känns skönt och svalt mot den varma kroppen.  

Hon tassar försiktigt tillbaka på knarrande golv för hon inte vill väcka honom. Han vaknar ändå och tar en cigg vid köksbordet och ber om ursäkt och säger att han har så stort nikotinbehov att han måste ställa klockan på natten för att röka.

De kan inte somna och blir pigga igen. De pratar i flera timmar och han berättar att han är en sån som inte vill åka på charter utan hellre tar med kidsen till Berlin och promenerar runt och tar dagen som den kommer.

Han säger att han fick sin mosters gamla Skoda och att den knappt har några hästkrafter, men att han kör den bara för att han inte är intresserad av bilar utan i stället nöjer sig med den. Skulle han handla en bil skulle det vara en gammal Mercedes eller Rockabillybil som han kunde identifiera sig med, men det känns för mycket ändå. Dessutom han kan inte mecka. Det slutar med att han åker omkring i en ingentingbil som inte betyder nåt.

När hon säger något märker hon att han tystnar, tittar länge på henne och lyssnar uppmärksamt. Han säger att de redan har mycket gemensamt och det får henne att le.

Han frågar om hennes dåliga sidor och säger att han inte sett en enda ännu. Hon tänker att det var fint det han sa men han skulle bara veta.

Han berättar om sina barndomskompisar som är lite svenssons. De har planerat en resa till Gotland där de ska cykla Gotland Runt men han har aldrig gillat såna grejor så han vill nog inte vara med. Jag vill känna betongen i blodet, säger han och de skrattar. Lite natur gillar han nog ändå för han har ett sommarställe utanför Mariefred där han får en dos djur och liv och han kan andas. Han stoppar sig själv och tycker att han pratar för mycket om sin dotter och vill inte verka farsig men hon säger, det är ju du ju, och han slappnar av.

Nu känns allt bara så enkelt. Hon vill att de ska ses nästa helg och stänga in sig och ha sovmorgon och ligga och slappa och inte bestämma någonting med nån utan bara kolla på film en hel dag och beställa mat i kartonger.
 
De ska prata om viktiga och oviktiga saker och titta djupt i varandras ögon och inte svara i telefon och slippa rastlösheten och bara skratta åt fåniga grejor och planera roligheter och ha det härligaste härligaste utan relationsproblem a la storstad så länge som möjligt. 

Kommentarer
Postat av: Linn

Offfff! Äkta och man förstår karaktärerna verkligen... Bra.

2007-03-23 @ 17:33:06
Postat av: Anonym

Så villkorslöst vackert...

Postat av: marla

Tack!

2007-03-24 @ 19:02:14
Postat av: millish

ooo, vad bra!

2007-03-25 @ 16:11:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback